Πειρατεία: Ανησυχητική η κατάσταση στα Στενά της Σιγκαπούρης

Πειρατεία: Ανησυχητική η κατάσταση στα Στενά της Σιγκαπούρης

612
Πειρατεία: Ανησυχητική η κατάσταση στα Στενά της Σιγκαπούρης

Οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις στα Στενά της Σιγκαπούρης εξακολουθούν να προβληματίζουν τους διεθνείς φορείς της ναυτιλίας αλλά και τις κυβερνήσεις των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τρία περιστατικά καταγράφηκαν τον περασμένο Ιανουάριο σε ακτίνα 105χλμ. νότια της Σιγκαπούρης, σε μια αρτηρία-βασική θαλάσσια οδό για το διεθνές εμπόριο.

Όλα τα περιστατικά έλαβαν χώρα βορειοδυτικά του Bintan της Ινδονησίας, στην ανατολική λωρίδα του Στενού. Στην ίδια περιοχή καταγράφηκαν, το περασμένο έτος, 30 περιστατικά πειρατείας.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Συμφωνίας Περιφερειακής Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Πειρατείας και της Ένοπλης Ληστείας εναντίον Πλοίων στην Ασία (ReCAAP) δήλωσε ότι ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη εμφάνιση περιστατικών στα Στενά της Σιγκαπούρης, ενώ τόνισε ότι το 2019 σημειώθηκαν συνολικά 34 περιστατικά πειρατείας και ληστρικών επιθέσεων, ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στις τρεις περιπτώσεις που καταγράφηκαν φέτος, οι δράστες εντοπίστηκαν στο μηχανοστάσιο των πλοίων, αλλά δεν αναφέρθηκε κάποια κλοπή, ληστεία ή τραυματισμός των μελών του πληρώματος.

Οι περισσότερες επιθέσεις λαμβάνουν χώρα ή αργά τη νύχτα ή πολύ πρωινές ώρες, όταν το πλήρωμα ξεκουράζεται.

Φωτό: Ingo Joseph/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.