Η ναυπηγική βιομηχανία της Τουρκίας «κλείνει το μάτι» στα πολεμικά πλοία

Η ναυπηγική βιομηχανία της Τουρκίας «κλείνει το μάτι» στα πολεμικά πλοία

324
Η ναυπηγική βιομηχανία της Τουρκίας «κλείνει το μάτι» στα πολεμικά πλοία

H Τουρκία τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ναυπηγική βιομηχανία και δεν είναι λίγες οι χώρες με τις οποίες έχει έρθει σε συμφωνία για την κατασκευή πολεμικών πλοίων.

Απτό παράδειγμα αποτελεί το τουρκικό project για την κατασκευή υποστηρικτών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, όπως σημειώνουν δημοσιεύματα τόσο του τουρκικού όσο και του ινδικού Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούνιο του 2019, τα πέντε μεγαλύτερα ναυπηγεία της Τουρκίας προχώρησαν στην κοινοπραξία TAIS, με στόχο την παροχή καινοτόμων λύσεων στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας. Η εν λόγω κοινοπραξία ανακηρύχθηκε νικητής σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή πέντε πλοίων γενικής υποστήριξης αξίας $2,3 δισ.

Στο πλαίσιο του project, η Hindustan Shipyard Limited (HSL) αναμένει την παραγγελία από πλευράς του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού για την κατασκευή των πλοίων έως το τέλος του έτους, η οποία μεταφράζεται σε μεταφορά τεχνολογίας από το τουρκικό ναυπηγείο Anadolu Shipyard (ADIK), το οποίο συμμετέχει στην κοινοπραξία TAIS.

Για τη ναυπήγηση των πλοίων η HSL είχε προτείνει τη συνεργασία με τον νοτιοκορεατικό ναυπηγικό όμιλο Hyundai Heavy Industries (HHI), πρόταση η οποία τελικά απορρίφθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας λόγω κόστους.

Μόλις οι ινδικές αρχές ανάψουν το πράσινο φως για την κατασκευή των πλοίων, υπολογίζεται ότι το πρώτο από αυτά θα ενταχθεί στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας τέσσερα χρόνια αργότερα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το Anadolu Shipyard κατασκεύασε για λογαριασμό του Κατάρ δύο εκπαιδευτικά πολεμικά πλοία, τα οποία καθελκύστηκαν τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.