Έκρηξη κρουσμάτων και καθυστερήσεις στα λιμάνια Los Angeles και Long Beach

Έκρηξη κρουσμάτων και καθυστερήσεις στα λιμάνια Los Angeles και Long Beach

118
Έκρηξη κρουσμάτων και καθυστερήσεις στα λιμάνια Los Angeles και Long Beach

Τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων της Καλιφόρνια, αυτά του Los Angeles και του Long Beach, υφίστανται ακραία συμφόρηση σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, καθώς καλούνται να καταπολεμήσουν το σοβαρό ξέσπασμα κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ του εργατικού δυναμικού τους, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την παραγωγικότητά τους.

Για τον λόγο αυτό, στελέχη των δύο λιμένων, εκπρόσωποι συνδικάτων και αξιωματούχοι, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ενός ολικού κλεισίματος των δύο μεγαλύτερων λιμένων εμπορευματοκιβωτίων των ΗΠΑ, προτρέπουν τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, να δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των λιμενεργατών προκειμένου να μειωθούν η συμφόρηση και οι καθυστερήσεις, που εν μέρει προκαλούνται από την έλλειψη λιμενεργατών που έχουν μολυνθεί.

Περίπου 700 λιμενεργάτες στα λιμάνια του Los Angeles και στο Long Beach έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, ενώ πάνω από 1.000 έχουν εκτεθεί στον ιό και είναι σε καραντίνα. Επιπρόσθετα, άλλοι 60 εργαζόμενοι έχουν μολυνθεί στο ναυπηγείο NASSCO στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

«Έχουμε περισσότερα φορτία απ’ ό,τι εξειδικευμένη εργασία», δήλωσε η Eugene Seroka, εκτελεστική διευθύντρια του λιμένα του Los Angeles, στους Los Angeles Times την περασμένη εβδομάδα. «Μας λένε ότι 1.800 εργαζόμενοι δεν πηγαίνουν στη δουλειά λόγω του Covid αυτή τη στιγμή».

Η μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 10% τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με την αύξηση των εμπορευματικών ροών σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, έχει δημιουργήσει την «τέλεια καταιγίδα» για τα λιμάνια του Los Angeles και του Long Beach, καθώς πάνω από 45 πλοία περιμένουν να εισέλθουν στα δύο λιμάνια. Χωρίς την επίσπευση των εμβολιασμών των ναυτεργατών, όπως επισημαίνει ο Noel Hacegaba, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στο λιμάνι του Long Beach, οι καθυστερήσεις και οι διαταραχές στη διαχείριση των φορτίων θα συνεχιστούν, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει δυσμενώς τις εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού αλλά και το διεθνές εμπόριο. Γι’ αυτόν τον λόγο, η παροχή του εμβολίου το συντομότερο δυνατόν αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για τα δύο λιμάνια.

Στο μεταξύ, για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, οι φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και το συνδικάτο των λιμενεργατών (ILWU) συμφώνησαν να ξεκινήσουν ελέγχους θερμοκρασίας στις πύλες των τερματικών πριν από την είσοδο των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, η ILWU επιβλέπει την τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφαλείας, ενώ οι εταιρείες διαχείρισης των τερματικών παρέχουν μάσκες και εξοπλισμό αυτοπροστασίας στους ναυτεργάτες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.