Σιβηρικό ήλιο: Οι βλέψεις της Μόσχας για διεθνή επικράτηση

Σιβηρικό ήλιο: Οι βλέψεις της Μόσχας για διεθνή επικράτηση

228
Σιβηρικό ήλιο: Οι βλέψεις της Μόσχας για διεθνή επικράτηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ αντιπροσωπεύουν τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής ηλίου στον κόσμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, και η Ρωσία πλέον επιδιώκει να καταστεί σημαντικός εξαγωγέας. Οι βλέψεις της Μόσχας είναι το 2021 να αποτελέσει χρονιά-ορόσημο για την παραγωγή και τη διεθνή εμπορία ρωσικού ηλίου.

Το άρθρο της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι μια μεγάλη μονάδα παραγωγής ηλίου στη Σιβηρία είναι ήδη υπό κατασκευή από την Gazprom, με στρατηγικό στόχο το ρωσικό ήλιο να εξαχθεί σε διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το ήλιο, ως εναλλακτική μορφή καυσίμου, έχει τεράστιες προοπτικές διείσδυσης στη διεθνή αγορά ενέργειας. Επιπλέον αποτελεί πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας για αρκετούς περιβαλλοντολόγους.

Ως γνωστόν, η Σιβηρία διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, με υψηλή περιεκτικότητα σε ήλιο. Η Μόσχα έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της για σημαντική αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου και ηλίου, που βρίσκεται στα συγκεκριμένα κοιτάσματα συνήθως ανεκμετάλλευτο λόγω της ευαισθησίας του στις κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των εξορύξεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.