Κομισιόν: Φοροαπαλλαγές τέλος για τα ιταλικά λιμάνια

Κομισιόν: Φοροαπαλλαγές τέλος για τα ιταλικά λιμάνια

107
Κομισιόν: Φοροαπαλλαγές τέλος για τα ιταλικά λιμάνια

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές στα λιμάνια της, προκειμένου να ευθυγραμμίσει το φορολογικό της καθεστώς με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ αναγνωρίζουν τη σημασία των λιμένων για την οικονομική και την περιφερειακή ανάπτυξη, επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να επενδύσουν σε αυτά. Την ίδια ώρα, προκειμένου να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός, η Επιτροπή χρειάζεται να διασφαλίσει ότι, εάν οι οργανισμοί λιμένων παράγουν κέρδη από τις οικονομικές τους δραστηριότητες, θα πρέπει να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο, όπως οι υπόλοιπες εταιρείες. Η σημερινή απόφαση για την Ιταλία ‒όπως προηγουμένως για την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία– καθιστά ξεκάθαρο ότι αδικαιολόγητες φοροαπαλλαγές για λιμάνια δημιουργούν στρεβλώσεις για τον ανταγωνισμό και πρέπει να καταργηθούν».

Στην Ιταλία, οι οργανισμοί λιμένων εξαιρούνται πλήρως από την καταβολή φόρων εισοδήματος. Μετά από έρευνα της Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω φοροαπαλλαγές προσφέρουν στα ιταλικά λιμάνια κάποια πλεονεκτήματα, παραβιάζοντας ουσιαστικά τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Οι συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ιταλικών οργανισμών λιμένων βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Ιταλία θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι από 1/1/2022 όλα τα λιμάνια της υπόκεινται στο ίδιο φορολογικό καθεστώς με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.