H επόμενη ημέρα για την HELMEPA

H επόμενη ημέρα για την HELMEPA

649
H επόμενη ημέρα για την HELMEPA

Κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA, το οποίο έλαβε χώρα την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε ότι έπειτα από 38 χρόνια επιτυχημένης και ευδόκιμης θητείας, η συνεργασία με τον κ. Μητσάτσο έφθασε στο τέλος της.

Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε τις βαθιές ευχαριστίες του στον κύριο Μητσάτσο για το σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει από την ίδρυση της Ένωσης, πάντα με στόχο να αναδειχθούν οι σκοποί και οι αξίες της HELMEPA. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικοί σταθμοί σε αυτή την μακρόχρονη πορεία, αποτέλεσαν:

· Η προσήλωση του, καθ’ ολη τη σταδιοδρομία του, στην Ιδρυτική Διακήρυξη Εθελοντικής Δέσμευσης της Ένωσης «Να Σώσουμε τις Θάλασσες».

· Η συμβολή του στην ίδρυση της Παιδικής HELMEPA, ιδέα του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και η αναγνώριση του ρόλου της από τη Γενική Συνέλευση του ΙΜΟ καθώς και η πρόσκληση των παιδιών της HELMEPA από τον ΓΓ του ΙΜΟ να απευθύνουν ομιλία στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος (MEPC) του ΙΜΟ.

· H οργάνωση και η συμβολή του στην εκτέλεση πιστοποιημένων επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους αξιωματικούς μέλη της HELMEPA, τα οποία απέσπασαν την εκτίμηση της υπο-επιτροπής του ΙΜΟ STW (Standards of Training and Watchkeeping).

· Η συμβολή του στην ίδρυση Εθνικών MEPA σε διάφορες χώρες υπό τον συντονισμό της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, INTERMEPA, με έδρα τα γραφεία της HELMEPA Ελλάδας.

· Η πρωτοβουλία για επαφή και μακρά συνεργασία με Εθνικές ακτοφυλακές όπως των ΗΠΑ, Αυστραλίας και Καναδά με τακτικές επισκέψεις μελών στα αρχηγεία τους και αποδοχή προσκλήσεων των αρχηγών τους για επισκέψεις στην Ελλάδα και ομιλίες στα μέλη.

Παράλληλα, έγινε αποδέκτης πλείστων τιμητικών διακρίσεων τόσο για την HELMEPA όσο και για τον ίδιο, όπως:

· Η απονομή του βραβείου Ακαδημίας Αθηνών από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην HELMEPA και το βραβείο Lloyd’s List “Man of the Sea” στον κ. Μητσάτσο, μεταξύ πολλών άλλων βραβεύσεων.

· Η τιμητική διάκριση από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Program – UNEP) με την απονομή του βραβείου “Global 500”.

· Η σχεδόν άμεση αναγνώριση και έκφραση συγχαρητηρίων από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για την εθελοντική εφαρμογή των μελών της HELMEPA της σύμβασης MARPOL 73/78 (πριν αυτή γίνει υποχρεωτική), και η συνεχιζόμενη συνεργασία με τον ΙΜΟ και το πανεπιστήμιο του (WMU),το οποίο ανακήρυξε τον κ. Μητσάτσο επισκέπτη καθηγητή.

Με αφορμή την είδηση αυτή , η Πρόεδρος της HELMEPA, κυρία Σεμίραμις Παληού δήλωσε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον κύριο Μητσάτσο για το μακροχρόνιο και σπουδαίο έργο του, το οποίο υπηρέτησε με συνέχεια και συνέπεια. Η HELMEPA ήταν και παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός , που αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής μας. Θέματα όπως η βιωσιμότητα και η περιβαλλοντική ευαισθησία, στα οποία πρωτοστάτησε εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελούν πλέον ζητήματα που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη και μας ενώνουν σε έναν κοινό αγώνα για την προστασία του. Σκοπός μας είναι η HELMEPA να διεισδύσει περαιτέρω στη ναυτιλιακή κοινότητα, διευρύνοντας τα μέλη της και να επικοινωνήσει το σημαντικό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό της έργο καθώς και της Παιδικής HELMEPA με σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας στο ευρύ κοινό, παραμένοντας πάντα πιστοί στο όραμα του ιδρυτή της, Γεωργίου Π. Λιβανού»

Στην αποχαιρετιστήρια επιστολή που απέστειλε ο κ. Δ. Μητσάτσος προς συνεργάτες και ΜΜΕ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Έχουν περάσει σχεδόν 38 χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Γιώργος Π. Λιβανός,  ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα της HELMEPA, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, μου εμπιστεύτηκε την οργάνωση της Γραμματείας της και την υλοποίηση της Ιδρυτικής Διακήρυξης του 1982, Να Σώσουμε τις Θάλασσες. Είχα ακόμη την ικανοποίηση να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους τα Συμβούλια που ακολούθησαν την προεδρία του Γ.Π. Λιβανού, υπό τους Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη, Καπτ. Γιάννη Χαλά, Καπτ. Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλο, Πήτερ Γ. Λιβανό, Νίκο Π. Τσάκο, Νίκο Παππαδάκη, Γιάννη Κούστα και Γιώργο Γράτσο.

Στα χρόνια που πέρασαν, οι συνεργάτες μου κι εγώ εργαστήκαμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και προσωπικά ήμουν στην υπηρεσία του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού. Το παρόν Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίαση του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απομάκρυνση μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Είμαι υπερήφανος για το έργο που εκτελέσαμε στη HELMEPA ως σήμερα. Διαδοχικά τα Συμβούλια, μας έδωσαν τη δυνατότητα να δουλέψουμε μαζί με τους εθελοντές μέλη μας για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία»

Ο κ. Μητσάτσος έκλεισε τον αποχαιρετισμό του με την ευχή: «Υπερήφανος για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της HELMEPA, με ικανοποίηση την αφήνω σήμερα σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, που θα τη βοηθήσει στο μέλλον. Σας εύχομαι υγεία και δύναμη και σας παρακαλώ να είστε κοντά στη HELMEPA για να μπορέσει να συνεχίσει να κινητοποιεί τόσο τη ναυτιλιακή κοινότητα όσο και την ευρύτερη κοινωνία με το σύνθημα της Να Σώσουμε τις Θάλασσες».

Νέος, προσωρινός Γενικός Διευθυντής της HELMEPA ορίζεται ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.