Ørsted και BP: Πρωτοποριακή συμφωνία για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου

Ørsted και BP: Πρωτοποριακή συμφωνία για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου

165
Ørsted και BP: Πρωτοποριακή συμφωνία για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου

Οι εταιρείες Ørsted και BP υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή υδρογόνου αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το νέο project αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό το 2024.

H μονάδα θα αποτελείται από ένα σύστημα ηλεκτρόλυσης 50 MW με δυνατότητα παραγωγής ενός τόνου υδρογόνου την ώρα ή, κατά προσέγγιση, 9.000 τόνων τον χρόνο, χρησιμοποιώντας αποθέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ένα θαλάσσιο αιολικό πάρκο της Ørsted στη Βόρεια Θάλασσα θα προσφέρει πλήρη ενεργειακή υποστήριξη του συστήματος ηλεκτρόλυσης.

Το έργο θα αποτελέσει εφαλτήριο για ένα ακόμα μεγαλύτερο μελλοντικό έργο, που αφορά την κατασκευή μιας μονάδας 500 MW παραγωγής υδρογόνου στο Lingen της βορειοδυτικής Γερμανίας. Με την ολοκλήρωση και των δύο έργων θα μπορούσε, δυνητικά, να καλυφθεί πλήρως η ενεργειακή απαίτηση της εν λόγω μονάδας παραγωγής υδρογόνου διύλισης και να δημιουργηθούν ικανοποιητικά αποθέματα για μελλοντική παραγωγή συνθετικού καυσίμου.

Εκτός από την καθαρή παραγωγή ενέργειας, το έργο αποσκοπεί και στη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος ηλεκτρόλυσης, στην ευέλικτη λειτουργία του καθώς και στην πλήρη συμβατότητά του με τη μονάδα διύλισης.

Και οι δύο εταιρείες αιτήθηκαν από κοινού χρηματοδότησης του συνολικού προγράμματος, Lingen Green Hydrogen, από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο καινοτομίας (EU Innovation Fund).

Φωτο: www.bp.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.