Φωτιές σε πλοία containers: Ανάγκη για νέα μέτρα;

Φωτιές σε πλοία containers: Ανάγκη για νέα μέτρα;

566
Φωτιές σε πλοία containers: Ανάγκη για νέα μέτρα;

Σύμφωνα με τo Gard P&I Club, η σταθερή πλέον συχνότητα ατυχημάτων σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που οφείλονται σε πυρκαγιές, καταδεικνύει την ανάγκη για υιοθέτηση πιο αποδοτικών μέτρων προστασίας.

Η συγκεκριμένη πρόταση αναδεικνύεται από στατιστικές έρευνες που εκτιμούν τον μέσο όρο εμφάνισης συγκεκριμένων συμβάντων ή ατυχημάτων ανά δύο εβδομάδες. Επιπρόσθετα, οι έρευνες παραθέτουν και εντοπίζουν τα τρία είδη φορτίων που εμφανίζονται πιο συχνά σε ατυχήματα πυρκαγιάς (κάρβουνο, χημικά παράγωγα, μπαταρίες). Ωστόσο, ανεξάρτητα από το είδος, κρίσιμο ρόλο έχει το σημείο τοποθέτησης του φορτίου, τόσο για την επικινδυνότητα ανάφλεξης όσο και για την «καταπολέμηση» της πυρκαγιάς σε περίπτωση ατυχήματος.

Τόσο τo Gard P&I Club όσο και αρκετοί ακόμα ειδικοί του χώρου αναφέρονται επίσης στη διαπιστωμένη αδυναμία των σχετικών κανονισμών της SOLAS ως προς τη βελτίωση της κατάστασης στις συγκεκριμένες μεταφορές φορτίων. Μάλιστα, αρκετές Σημαίες παροτρύνουν και αυτές, με τη σειρά τους, μια επαναπροσέγγιση των διεθνών κανονισμών από τον IMO.

Είναι πασιφανές, βέβαια, ότι ίσως απαιτείται επανεξέταση των υπαρχουσών πρακτικών από το σύνολο των εμπλεκομένων στη βιομηχανία, με κύριο στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιου είδους ατυχημάτων και τη συρρίκνωση της συχνότητας εμφάνισής τους.

Φωτό: David Mark/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.