Το άνοιγμα του Bill Gates στη ναυτιλία

Το άνοιγμα του Bill Gates στη ναυτιλία

6304
Το άνοιγμα του Bill Gates στη ναυτιλία

Μπορεί ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος έφερε την τεχνολογική επανάσταση, να συνδέεται με τη ναυτιλία; Η απάντηση είναι «ναι», δεδομένου ότι η βιομηχανία αναζητά διαρκώς νέους τρόπους μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και ο Bill Gates, από το 2008, δραστηριοποιείται στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η TerraPower, της οποίας πρόεδρος είναι ο Αμερικανός μεγιστάνας, ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τη βρετανική Core-Power, τη γαλλική Orano και την αμερικανική Southern Company για την ανάπτυξη και την κατασκευή ενός διαφορετικού τύπου μπαταρίας, που χρησιμοποιεί τετηγμένο άλας. Το τετηγμένο (λιωμένο) άλας χρησιμοποιείται σαν καύσιμο ή ψυκτικό μέσο σε αντιδραστήρες Molten Salt Reactors, που είναι μια κατηγορία αντιδραστήρων πυρηνικής σχάσης. Ο εν λόγω αντιδραστήρας θα τροφοδοτεί με ενέργεια μεγαλύτερα πλοία και θα συμβάλλει στην παραγωγή πράσινων συνθετικών καυσίμων για μικρότερου μεγέθους πλοία.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που θα συνεργαστούμε με εξαίρετους εταίρους στην ανάπτυξη τεχνολογίας που θα βοηθήσει τις μεταφορές και τη βιομηχανία να μεταβούν σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον», δήλωσε ο Mikal Bøe, CEO της Core-Power.

Σαφώς και η υλοποίηση του εν λόγω πολύ σημαντικού εγχειρήματος χρονικά ορίζεται σε βάθος δεκαετίας και γι’ αυτόν τον λόγο χωρίζεται σε δύο φάσεις: α) μεταξύ 2024-2028 και β) 2028 και έπειτα.

Μένει να δούμε εάν τέτοιες επαναστατικές λύσεις εν τέλει θα έχουν αντίκρισμα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία τα τελευταία χρόνια προχωρά σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.