Καινοτομίες προς μια ναυτιλία μηδενικών εκπομπών

Καινοτομίες προς μια ναυτιλία μηδενικών εκπομπών

217
Καινοτομίες προς μια ναυτιλία μηδενικών εκπομπών

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες και οι κοινωνικές πιέσεις για τη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές φέρνουν στο προσκήνιο νέες συνέργειες και αξιοσημείωτες καινοτομίες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Odfjell, Prototech, Wärtsilä και Lundin Energy Norway ανέπτυξαν από κοινού μια νέα, ευέλικτη τεχνολογία κυψελών καυσίμων, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων από τη ναυτιλία κατά 40-100%.

Στο εγχείρημα-ορόσημο, οι εταίροι από τη ναυτιλία, την ενέργεια, την Έρευνα και Ανάπτυξη αναπτύσσουν ένα πιλοτικό σύστημα για διαφορετικών τύπων καύσιμα. Αρχικά το σύστημα θα δοκιμαστεί στο Sustainable Energy Catapult Centre στη Νορβηγία, πριν από την εγκατάστασή του σε chemical tanker. To μοναδικό αυτό project παρουσιάστηκε σε τελετή, παρουσία της Νορβηγής πρωθυπουργού Erna Solberg.

«Η τεχνολογία επιτρέπει την άμεση δέσμευση των εκπομπών CO2», τόνισε ο Bernt Skeie, CEO της Prototech.

Από την πλευρά του ο Erik Hjortland, VP Technology της Odfjell SE, ανέφερε ότι «τα πλοία είναι κατασκευασμένα να επιχειρούν για 20-30 χρόνια και χρειαζόμαστε ευέλικτες λύσεις για τις μελλοντικές απαιτήσεις αναφορικά με τις εκπομπές. Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις μηδενικές εκπομπές από τώρα».

Φωτό: Odfjell

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.