Αίγυπτος: Στόχος η πετρελαϊκή αυτάρκεια έως το 2023

Αίγυπτος: Στόχος η πετρελαϊκή αυτάρκεια έως το 2023

296
Αίγυπτος: Στόχος η πετρελαϊκή αυτάρκεια έως το 2023

Η Αίγυπτος εγκαινίασε ένα νέο διυλιστήριο στην περιοχή Mostorod κοντά στο Κάιρο, ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου στη χώρα και στην Αφρική, μια επένδυση αξίας 4,3 δισ. δολαρίων.

Το νέο διυλιστήριο θα παράγει ετησίως περίπου 4,7 εκατ. τόνους προϊόντων πετρελαίου, όπως ντίζελ, βενζίνη, κηροζίνη και άλλα, συμβάλλοντας σε αύξηση 30% στην παραγωγή ντίζελ και 15% στην παραγωγή βενζίνης.

Η επένδυση αυτή έρχεται ως συνέχεια του πλαισίου του σχεδίου του αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων για αύξηση της παραγωγής και επίτευξη αυτάρκειας σε προϊόντα πετρελαίου το 2023 μέσω νέων προηγμένων έργων διύλισης και επεξεργασίας πετρελαίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Tarek el-Molla, δήλωσε ότι το υπουργείο εργάζεται από το 2016 για την επίτευξη αυτάρκειας βενζίνης και ντίζελ έως το 2023, κατά τη διάρκεια του οποίου ο όγκος των εισαγωγών έφτασε τους 10 εκατ. τόνους ετησίως με κόστος 4,5 δισ. δολάρια.

Μιλώντας κατά τα εγκαίνια του έργου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι φέτος οι τιμές μειώθηκαν σε 3,5 εκατ. τόνους, με κόστος 1,5 δισ. δολάρια. Οι παράγοντες που θα συμβάλουν στη σταδιακή επίτευξη αυτάρκειας τα επόμενα τρία χρόνια είναι η λειτουργία νέων διυλιστηρίων, η αύξηση της αποτελεσματικότητας των τρεχόντων, ο εξορθολογισμός της κατανάλωσης και η επέκταση του εθνικού έργου για τη μετατροπή των μηχανών αυτοκινήτων σε φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Φωτό: Mohamed Messara/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.