Η πρώτη αποστολή μπλε αμμωνίας… διά χειρός Αramco

Η πρώτη αποστολή μπλε αμμωνίας… διά χειρός Αramco

352
Η πρώτη αποστολή μπλε αμμωνίας… διά χειρός Αramco

Γεγονός αποτελεί πλέον η πρώτη αποστολή μπλε αμμωνίας από τη Σαουδική Αραβία προς την Ιαπωνία, όπου θα χρησιμοποιηθεί σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς τη χρήση άνθρακα.

Η Saudi Aramco, η οποία ανακοίνωσε την εξαγωγή 40 τόνων μπλε αμμωνίας στην Ιαπωνία, παρήγαγε το εν λόγω καύσιμο. Η παραγωγή μπλε αμμωνίας συνίσταται στη μετατροπή υδρογονανθράκων σε υδρογόνο και εν συνεχεία σε αμμωνία. Κατά τη διαδικασία αυτή, δεσμεύονται τα υποπροϊόντα διοξειδίου του άνθρακα.

Στην ανακοίνωση του πετρελαϊκού κολοσσού τονίζεται ότι η καύση μπλε αμμωνίας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έχει τη δυναμική να συμβάλει σημαντικά σε ένα βιώσιμο και αξιόπιστο ενεργειακό μέλλον χωρίς άνθρακα».

Η Ιαπωνία προσβλέπει στο να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στη χρήση υδρογόνου, το οποίο περιέχεται στην αμμωνία. Τους τελευταίους μήνες, η Aramco καταβάλλει προσπάθειες για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος από τις δραστηριότητές της.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η σαουδαραβική εταιρεία χημικών Sabic, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η Aramco, συνεργάζεται με τη Mitsubishi Corp. για την επίβλεψη του εγχειρήματος μεταφοράς μπλε αμμωνίας, στο οποίο επίσης εταίροι είναι οι JGC Corp., Mitsubishi Heavy Industries Engineering, Mitsubishi Shipbuilding Co. και UBE Industries.

Φωτό: Saudi Aramco

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.