Η ναυτιλία στο ETS: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Η ναυτιλία στο ETS: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

347
Η ναυτιλία στο ETS: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

H ένταξη της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, η οποία πρόσφατα υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλειά του έφερε την αντίδραση της INTERCARGO.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ένταξη της ναυτιλίας στο ETS αγνοεί τις εκκλήσεις της INTERCARGO και της ναυτιλιακής βιομηχανίας στο σύνολό της για συνεργασία και κοινή υιοθέτηση λύσεων προς την επίτευξη του στόχου της μείωσης των GHG εκπομπών από τα πλοία.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί επιβεβαίωση του πόσο μακριά είναι η αντίληψη των Ευρωπαίων νομοθετών και πολιτικών από τις διεθνείς διαστάσεις της ναυτιλίας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η INTERCARGO.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο ΙΜΟ εργάζεται για να εξασφαλίσει ένα κοινό πεδίο κανονισμών που θα διέπουν τη βιομηχανία σε αντίθεση με ευρωπαϊκά ή περιφερειακά μέτρα, τα οποία δημιουργούν στρεβλώσεις και αγορές πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων ακόμα και εμπορικές διενέξεις. Μια ενδελεχής αξιολόγηση του αντικτύπου της ένταξης της ναυτιλίας στο ETS κρίνεται επιτακτική.

«Η βιομηχανία χρειάζεται οι προμηθευτές καυσίμων, οι κατασκευαστές μηχανών, τα ναυπηγεία και οι ναυλωτές να επιτύχουν τους στόχους του ΙΜΟ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της INTERCARGO δρ Κώστας Γκόνης και προσθέτει: «η συνεργασία όλων αυτών των μερών αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον ΙΜΟ ενώ πλέον προστίθεται μία ακόμα: η αλλαγή αντίληψης στενόμυαλων περιφερειακών decision makers και η προσπάθεια να πειστούν να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα».

Ο ίδιος καταλήγει ότι η ένταξη της ναυτιλίας στο ΕΤS αποτελεί έναν «μηχανισμό συλλογής χρημάτων» υπονομεύοντας την ίδια ώρα το έργο του ΙΜΟ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.