Ύφεση για τις ασιατικές οικονομίες

Ύφεση για τις ασιατικές οικονομίες

84
Ύφεση για τις ασιατικές οικονομίες

Σε ύφεση βυθίζεται για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια η αναπτυσσόμενη Ασία, η οποία περιλαμβάνει 45 κράτη, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB).

Πιο συγκεκριμένα, η ADB βλέπει μείωση για το ΑΕΠ της αναπτυσσόμενης Ασίας στο 0,7% το 2020, καθώς τα 3/4 των οικονομιών της περιοχής θα γνωρίσουν ύφεση. Μάλιστα η ADB υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της, καθώς αρχικά προέβλεπε ανάπτυξη της τάξεως του 0,1%.

Για το 2021, η ΑDB εκτιμά ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη στο 6,8%. Σε ανακοίνωση της ADB, αναλυτές σημειώνουν ότι οι οικονομίες χωρών στην Ασία και στον Ειρηνικό θα «διαβούν ένα δύσκολο αναπτυξιακό μονοπάτι το 2020».

Οι οικονομίες της Νότιας Ασίας θα επηρεαστούν περισσότερο, με την Κίνα να αποτελεί την εξαίρεση, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη 1,8%. Αντιθέτως, βαρύ θα είναι το πλήγμα της ινδικής οικονομίας από την πανδημία, καθώς η ADB βλέπει ύφεση το 2020 της τάξεως του 9%. Η Νοτιοανατολική Ασία θα σημειώσει ύφεση 3,8%, ενώ οι νησιωτικές χώρες, που βασίζουν πολλά στον τουρισμό, θα βιώσουν τις μεγαλύτερες μειώσεις στο ΑΕΠ τους. Ενδεικτικά η οικονομία των νήσων Φίτζι και οι Μαλδίβες θα καταγράψουν ύφεση 19,5% και 20,5% φέτος.

Κίνα και Ινδία θα ανακάμψουν το 2021, με τις οικονομίες τους να σημειώνουν ανάπτυξη 7,7% και 8% αντίστοιχα. Βέβαια οι εκτιμήσεις της ADB είναι πιθανό να «εκτροχιαστούν» στο ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης πανδημίας, που θα συνεπάγεται επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.