Ένωση δυνάμεων για ψηφιακά πιστοποιητικά πλοίων

Ένωση δυνάμεων για ψηφιακά πιστοποιητικά πλοίων

165
Ένωση δυνάμεων για ψηφιακά πιστοποιητικά πλοίων

Ο ιταλικός νηογνώμονας RINA σε συνεργασία με την EMSA (European Maritime Safety Agency) αναπτύσσουν ένα εγχείρημα με στόχο την επέκταση των δυνατοτήτων του συστήματος THETIS, μέσω της ψηφιοποίησής του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο RINA, οι αναγνωρισμένοι οργανισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο έπρεπε μέχρι πρότινος να συμπληρώνουν στο εν λόγω σύστημα λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες επιθεώρησης, την τοποθεσία και την ημερομηνία τους, το είδος του πιστοποιητικού που χορηγείτο, καθώς και την ημερομηνία ισχύος και λήξης του.

Η ψηφιακή επέκταση του THETIS προσθέτει στο σύστημα πολύ περισσότερα τεχνικά δεδομένα από την τεκμηρίωση πιστοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης του πλήρους ηλεκτρονικού πιστοποιητικού στο σύστημα.

Το άμεσο πλεονέκτημα για τους χρήστες του συστήματος είναι ότι, για τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, ο σύνδεσμος προς τον ιστότοπο επικύρωσης είναι επίσης διαθέσιμος για άμεση επαλήθευση της κατάστασής τους. Κάθε ηλεκτρονικό πιστοποιητικό θα έχει τον δικό του αριθμό εντοπισμού (UTN), προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του συστήματος, όπως προβλέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές του IMO. Το γεγονός αυτό θα επιτρέπει στους επιθεωρητές του Port Sate Control να ελέγχουν μέσω THETIS την εγκυρότητα των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών πριν από την επιβίβασή τους στα πλοία, καθώς και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που υπάρχουν πιστοποιητικά τα οποία έχουν λήξει ή δεν είναι έγκυρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.