Δυσοίωνο το μέλλον των αερομεταφορών

Δυσοίωνο το μέλλον των αερομεταφορών

163
Δυσοίωνο το μέλλον των αερομεταφορών

Σύμφωνα με την International Air Transport Association (IATA), η επιβατική κίνηση στις αερομεταφορές θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 μέχρι και το 2024. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος οι εκτιμήσεις της IATA έκαναν λόγο για ανάκαμψη των αερομεταφορών το 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης, ο αριθμός των επιβατών τον Ιούνιο δεν παρουσίασε την αναμενόμενη ανάκαμψη. Πιο συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 86,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ βελτιώθηκε ελάχιστα σε σχέση με τις αντίστοιχες απώλειες 91% του περασμένου Μαΐου. Η IATA αναφέρει ότι η έστω και ελάχιστη αυτή βελτίωση οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για εγχώριες πτήσεις.

Δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης και σύμφωνα με τα παραπάνω, η IATA εκτιμά ότι για το 2020 οι πτήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωθούν κατά 63%, ποσοστό που κατά τις αρχικές του εκτιμήσεις ανερχόταν σε 55%.

Ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της IATA, Alexandre de Juniac, δήλωσε ότι «όποια βελτίωση έχουμε δει αφορούσε τις εγχώριες πτήσεις. Οι διεθνείς αγορές παραμένουν ως επί το πλείστον κλειστές. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι χαμηλή και δεν βοηθάται από την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να επιβάλει καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη θα αργήσει».

Ο κ. de Juniac πρόσθεσε ότι, αν οι κυβερνήσεις δεν βρουν μια εναλλακτική για τα περιοριστικά μέτρα και το κλείσιμο των συνόρων, τότε το υπόλοιπο του καλοκαιριού δεν θα σημειωθεί καμία βελτίωση.

Φωτό: Gary He/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.