Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ο Eastmed

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ο Eastmed

999
Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ο Eastmed

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την Κυριακή 19 Ιουλίου τη συμφωνία για την κατασκευή του Eastmed, του υποθαλάσσιου αγωγού που θα εφοδιάζει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, από κοινού με Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία.

O αγωγός Eastmed, που σχεδιάζεται εδώ και αρκετά χρόνια, προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και στην Ιταλία. H συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο μεταξύ Ελλήνων, Κύπριων και Ισραηλινών υπουργών απαιτούσε ακόμη την τελική έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Σε δήλωσή του, το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η τριμερής συμφωνία για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Οι συμμετέχουσες χώρες στοχεύουν στο να ολοκληρώσουν τον αγωγό των 6 δισ. ευρώ (6,86 δισ. δολάρια) έως το 2025 για να βοηθήσουν την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται χερσαία και θαλάσσια έρευνα για τον προσδιορισμό της διαδρομής του αγωγού μήκους 1.900 χλμ. (1.200 μίλια). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ιδιοκτήτης του αγωγού, ., μια κοινοπραξία μεταξύ της ελληνικής ΔΕΠΑ και του ιταλικού ομίλου ενέργειας Edison, έχουν επενδύσει η καθεμία από 35 εκατ. ευρώ.

«Η κυβερνητική έγκριση της συμφωνίας-πλαισίου για την τοποθέτηση του αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Ευρώπης είναι άλλο ένα ιστορικό ορόσημο για να καταστεί το Ισραήλ εξαγωγέας ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Yuval Steinitz.

Ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει αρχικά 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με τη δυνατότητα να διπλασιαστεί η χωρητικότητα.

Φωτό: www.igi-poseidon.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.