ΔΝΤ: οι εκτιμήσεις για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μ. Ανατολής και της...

ΔΝΤ: οι εκτιμήσεις για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής

125
ΔΝΤ: οι εκτιμήσεις για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής

Πτώση εσόδων ύψους $270 δισ. αναμένεται να καταγράψουν σε σχέση με το 2019 οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι εν λόγω εκτιμήσεις αποτελούν απόρροια της μείωσης των τιμών του πετρελαίου καθώς και των περικοπών παραγωγής του μαύρου χρυσού από τον OPEC+.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι το ΑΕΠ των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7,4% για το 2020, ενώ θα καταγράψει αύξηση κατά 2,6% το 2021. Παράλληλά, για το ΑΕΠ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από το πετρέλαιο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση κατά 7,1% το 2020 και ανάκαμψη κατά 3,4% το 2021.

Επιπλέον, το ΔΝΤ αναφέρει μείωση πετρελαϊκών εξαγωγών κατά 7,3% για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και του Πακιστάν (MENAP). Οι εν λόγω εξαγωγές εκτιμάται ότι θα καταγράψουν αύξηση κατά 3,9% το 2021.

Παράλληλα αναφέρει ότι «το ΑΕΠ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα του πετρελαίου γι’ αυτές τις οικονομίες συρρικνώνεται, καθώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλα μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid-19 προκαλούν μεγαλύτερες του αναμενομένου διαταραχές στον τουρισμό, στις μεταφορές και στους τομείς λιανικής».

Επιπλέον, ο Director of the Middle East and Central Asia Department του ΔΝΤ, Jihad Azour, ανέφερε ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Οι δυσχερείς συνέπειες της πανδημίας ενδεχομένως να μετριαστούν, εάν υπάρξει έγκαιρη ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού ή εάν οι αρμόδιες αρχές των χωρών καταφέρουν να διατηρήσουν τις εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητές τους χωρίς την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Τέλος, η πιθανή μείωση των εκπατρισμένων εργατών, οι οποίοι ανέρχονται σε περισσότερους από 70% του συνολικού εργατικού δυναμικού σε πολλές χώρες εξαγωγής πετρελαίου, αναμένεται να καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.