Δωρεά οικ. Π. Λασκαρίδη: Ημέρα σταθμός για τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού μας Ναυτικού

    5800
    Δωρεά οικ. Π. Λασκαρίδη: Ημέρα σταθμός για τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού μας Ναυτικού
    Φωτό αρχείου

    Παρουσία της ΑΕ της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του τ. Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννη Τραγάκη, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και πλήθος προσωπικοτήτων πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ», δωρεάς του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη προς το Πολεμικό Ναυτικό.

    Το συγκεκριμένο πλοίο είναι το 2ο κατά σειρά Πλοίο Γενικής Υποστήριξης που δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό ο ναυτέλληνας Πάνος Λασκαρίδης και η οικογένεια του. Το πρώτο πλοίο έφερε το όνομα «ΑΤΛΑΣ Ι» και δωρίστηκε από την οικογένεια Λασκαρίδη τον Δεκέμβριο του 2019.

    Το ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» είναι μήκους 85 μέτρων, εκτοπίσματος 7.000 τόνων, με μέγιστη φορτωτική ικανότητα ανεξαρτήτως φορτίου (υγρό, στερεό) 4.500 τόνων και μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων, ενώ ναυπηγήθηκε το 2002 στη Νορβηγία ως offshore supply ship για μεταφορές υγρών και στερεών φορτίων στις πλωτές δεξαμενές άντλησης υδρογονανθράκων της Βόρειας Θάλασσας.

    Σημειώνεται πως το ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» συμβάλλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του στόλου του Πολεμικού μας Ναυτικού, ενώ προσδίδει νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της Έρευνας και Διάσωσης Υποβρυχίων. Επιπλέον, λόγω του ιδιόμορφου σκαριού του, και δεδομένου ότι είναι σχεδιασμένο για τις βόρειες θάλασσες, το νέο ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» μπορεί να αντέξει σε αντίξοες καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες. Το συγκεκριμένο πλοίο διαθέτει μέγιστη επιχειρησιακή ευελιξία, καθότι μπορεί να μεταφέρει βαρέα άρματα και οχήματα μάχης και υποστήριξης, γερανούς, βαριές κατασκευές και εμπορευματοκιβώτια με διαμόρφωση και δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε αποστολής. Επιπλέον, το πλοίο διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης σε ακινησία (Dynamic Positioning) με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, προσδίδοντας έτσι στο Πολεμικό Ναυτικό δυνατότητες για επιχειρήσεις τις οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να αναλάβει.

    Σημειώνεται πως το ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» διαθέτει 2 προωστήριες μηχανές ισχύος 9.600 ίππων, 2 αξονικές γεννήτριες, 4 εγκάρσιους προωθητήρες, (2 πλώρα και 2 πρύμα) επιπλέον των 2 κύριων ελίκων των κύριων μηχανών, ενώ έχει και τη δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων αεροπορικής προστασίας stinger.

    Ανάδοχος του πλοίου, ως επιβράβευση της αριστείας, ήταν η Κελευστής Μαρία Κοκαράκη, η οποία αποφοίτησε πρώτη στη Σχολή της το έτος 2016.

    Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ δήλωσε: «η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα σταθμός για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των μονάδων του στόλου του Πολεμικού μας Ναυτικού καθώς και των πλοίων υποστήριξής του» τονίζοντας πως ο εκσυγχρονισμός των μονάδων του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού είναι αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, ο Αρχηγός ΓΕΝ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον «γνήσιο πατριώτη Παναγιώτη Λασκαρίδη για μια ακόμη γενναιόδωρη προσφορά του στο Πολεμικό Ναυτικό και στην πατρίδα».

    Με τη σειρά του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανέφερε πως το ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» αποτελεί μια «αξιόμαχη μονάδα, απολύτως κατάλληλη για υποστήριξη μεγάλου όγκου επιχειρήσεων» ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως το σύστημα σταθεροποίησης σε ακινησία (DP) που διαθέτει το πλοίο, θα προσδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό πολλαπλά οφέλη και ικανότητα δράσης σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως το νέο πλοίο «ΗΡΑΚΛΗΣ» «εκσυγχρονίζει τις εν πλω δυνατότητες υποστήριξης του στόλου μας, με άμεση ισχύ» κάτι το οποίο αποδείχθηκε άλλωστε και με τη συμμετοχή του προσφάτως δωρισθέντος ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ I» σε πρόσφατη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ επεσήμανε πως ο εκσυγχρονισμός του στόλου είναι κρίσιμης σημασίας, λόγω των έντονων γεωπολιτικών προκλήσεων στην περιοχή του άμεσου ενδιαφέροντος της χώρας μας.

    Ο ναυτέλληνας δωρητής Παναγιώτης Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «ο εξοπλισμός του ΠΝ τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί σε επικίνδυνο βαθμό και πρέπει επειγόντως να εκσυγχρονιστεί, προκειμένου να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στο Πολεμικό Ναυτικό να κάνει τη δουλειά του με καλύτερο τρόπο». Ο κ. Λασκαρίδης, επεσήμανε ακόμη την ανάγκη απεμπλοκής των πολεμικών μας πλοίων από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, η οποία τα καταδικάζει σε ακινησία, όταν μάλιστα θα έπρεπε να δρουν επιχειρησιακά, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί στο πλήρωμα του ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» «ήρεμες θάλασσες και ο Άγιος Νικόλας πάντα στην πλώρη σας».

    Στο πλαίσιο της τελετής ονοματοδοσίας και με αφορμή την πολύτιμη προσφορά του Παναγιώτη Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό και στην πατρίδα, του απονεμήθηκε η Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής, καθώς και ο βαθμός του Υποναύαρχου επί τιμή.

    Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.