Κυπριακή ΑΟΖ: Αναβολή των γεωτρήσεων από ENI και Total

Κυπριακή ΑΟΖ: Αναβολή των γεωτρήσεων από ENI και Total

251
Κυπριακή ΑΟΖ: Αναβολή των γεωτρήσεων από ENI και Total

Οι εταιρείες ενέργειας ENI και Total ενημέρωσαν την κυπριακή κυβέρνηση ότι αναβάλλουν τις προγραμματισμένες εργασίες γεώτρησης φυσικού αερίου για περίπου ένα έτος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές της Μεγαλονήσου.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος Τύπου, Κυριάκος Κούσιος, επιβεβαίωσε στην Cyprus Mail ότι έλαβαν γνώση για τη σχετική καθυστέρηση από τις δύο εταιρείες, με το χρονοδιάγραμμα να κάνει λόγο για αναβολή έως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2021.

Τα «καλά νέα», πρόσθεσε ο κ. Κούσιος, είναι ότι οι εταιρείες δεν ακυρώνουν τα κεφάλαια που αφορούν τις σχετικές επενδυτικές κινήσεις.

Η ENI και η Total είχαν σχεδιάσει να πραγματοποιήσουν διερευνητικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα με την ονομασία «Κρόνος», στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου.

Πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού, οι εργασίες προγραμματίζονταν να ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά καθυστέρησαν λόγω τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπισε το τρυπάνι, ο Tungsten Explorer, ενώ λειτουργούσε σε αιγυπτιακά ύδατα. Το τρυπάνι στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα ύδατα του Λιβάνου.

Στα μέσα Απριλίου, η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum ενημέρωσε επίσης την κυπριακή κυβέρνηση ότι μετέθεσε για τον Σεπτέμβριο του 2021 τις δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Γλαύκος», ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για τον Ιούλιο του 2020. Ο «Γλαύκος», με εκτιμώμενα αποθέματα 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου της Κύπρου μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.