Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει τον πόλεμο τιμών;

Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει τον πόλεμο τιμών;

375
Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει τον πόλεμο τιμών;

Παρά την ιστορική συμφωνία μεταξύ των μελών του OPEC+ για περικοπές-ρεκόρ στην παραγωγή, ο ενεργειακός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, προχώρησε σε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για παραδόσεις στην Ασία τον Μάιο.

Τις τελευταίες ημέρες, η Aramco είχε καθυστερήσει αρκετές φορές την ανακοίνωση των επίσημων τιμών πώλησης (ΟSP) για τον Μάιο και ενώ τα μέλη του OPEC επιχειρούσαν να υπερκεράσουν το εμπόδιο που άκουγε στο όνομα «Μεξικό» για την επίτευξη της συμφωνίας.

Μετά την ιστορική συμφωνία την περασμένη Κυριακή, ο σαουδαραβικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω την τιμή του αραβικού ελαφρού αργού για παράδοση στην Ασία κατά $4,20/βαρέλι σε σχέση με την τιμή του Απριλίου.

Από την άλλη, οι τιμές της Aramco για την Ευρώπη παρέμειναν σχετικά σταθερές, ενώ για τις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε ένα discount μόλις $0,75/βαρέλι σε σχέση με τον δείκτη ASCI. Αναλυτές σημειώνουν ότι η κίνηση του Ριάντ για περικοπές στην τιμή πετρελαίου προς την Ασία προσβλέπει σε αύξηση του μεριδίου στην εκεί αγορά. Από την άλλη, οι σταθερές τιμές σε Ευρώπη και η οριακή αύξηση στις ΗΠΑ συνιστούν κίνηση προς την ικανοποίηση των Τραμπ και Πούτιν.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι, ενώ οι διενέξεις της Σαουδικής Αραβίας με τις άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες έλαβαν τέλος μετά τη συμφωνία για περικοπές, εντούτοις το Βασίλειο «υπογείως» ανεβοκατεβάζει τις τιμές, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο διεθνές ενεργειακό σκηνικό.

Φωτό: Ramon De La Rocha/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.