Οι επιδράσεις από Covid-19 και πετρέλαιο σε Μέση Ανατολή

Οι επιδράσεις από Covid-19 και πετρέλαιο σε Μέση Ανατολή

191
Οι επιδράσεις από Covid-19 και πετρέλαιο σε Μέση Ανατολή

Η διαφάνεια σε κρίσιμα οικονομικά ζητήματα, όπως το δημόσιο χρέος και η απασχόληση, θα αποτελέσει το κλειδί για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), σύμφωνα με την τελευταία περιφερειακή οικονομική ενημέρωση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή MENA αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές διπλό σοκ τόσο από την πανδημία του Covid-19 όσο και από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Η, ήδη αργή, οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή επιβαρύνεται εν μέρει και λόγω της έλλειψης διαφάνειας στα στατιστικά στοιχεία.

Η νέα έκθεση, με τίτλο «Πώς η διαφάνεια μπορεί να βοηθήσει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», δείχνει ότι οι εκτιμήσεις του κόστους της τρέχουσας κρίσης είναι ρευστές, επειδή είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς η παγκόσμια οικονομία, οι εθνικές πολιτικές και οι κοινωνίες θα αντιδράσουν καθώς εξαπλώνεται η πανδημία. Κατά συνέπεια, οι εκτιμήσεις του κόστους μπορεί να ποικίλλουν από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα, η έκθεση καταδεικνύει πως η εξάπλωση του κορονοϊού, μαζί με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, επέφερε αλλαγές στις προβλέψεις ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020. Η τελευταία έκθεση της 1ης Απριλίου δείχνει ότι το κόστος για τις χώρες της MENA ήταν περίπου 3,7% του ΑΕΠ της περιοχής (περίπου 116 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε σύγκριση με 2,1% μόλις από τις 19 Μαρτίου.

«Περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή, η MENA αντιμετωπίζει δύο ξεχωριστά αλλά συσχετιζόμενα προβλήματα, με την εξάπλωση του ιού και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Η Παγκόσμια Τράπεζα αυξάνει τις προσπάθειες για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαταραχές και να μην αφήσουν κανέναν πίσω», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Ferid Belhaj. «Ωστόσο, για να έρθει εκ νέου η ελπίδα στους πολίτες, πρέπει να μάθουμε και να αλλάζουμε. Σε όλη την περιοχή, η διαφάνεια μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη, με αυξημένη εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες».

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, η πανδημία του Covid-19 επηρεάζει τις οικονομίες της MENA σε τέσσερα σημεία: την επιδείνωση της δημόσιας υγείας, τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες της περιοχής, τη μείωση της εγχώριας προσφοράς και της ζήτησης λόγω μέτρων καραντίνας και, κυρίως, την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου πλήττει άμεσα τους εξαγωγείς πετρελαίου και έμμεσα τους εισαγωγείς πετρελαίου, λόγω της μείωσης των περιφερειακών εμβασμάτων, των επενδύσεων και των ροών κεφαλαίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.