Project Caircraft: Μετατροπή αεροσκαφών σε ΜΕΘ

Project Caircraft: Μετατροπή αεροσκαφών σε ΜΕΘ

107
Project Caircraft: Μετατροπή αεροσκαφών σε ΜΕΘ

Η πανδημία έχει λάβει εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις στη Βρετανία, και αυτό οδήγησε μια ομάδα ειδικών στην εκπόνηση ενός νέου σχεδίου για την ενίσχυση του βρετανικού συστήματος υγείας.

Η ομάδα με το όνομα Caircraft προτείνει τη μετατροπή αεροσκαφών ευρείας ατράκτου, όπως για παράδειγμα τα Boeing 747 και τα , σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με βρετανικά ειδησεογραφικά μέσα, η ομάδα πιστεύει ότι σε ένα τέτοιο αεροσκάφος, με τις κατάλληλες μετατροπές, θα μπορούσαν να χωρέσουν 100-150 κλίνες ΜΕΘ. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατό να αυξηθεί γρήγορα η χωρητικότητα των νοσοκομείων του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS). Οι αλλαγές στο εσωτερικό των αεροσκαφών θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε διάστημα μόλις 7 έως 10 ημερών. Παράλληλα, λόγω του ότι τα αεροσκάφη πετούν σε μεγάλα υψόμετρα, είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ερμητικά κλειστά, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν και σύστημα παροχής οξυγόνου. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά τους τα καθιστούν ιδανικά για τη νοσηλεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Η ιδέα τυγχάνει ευρείας αποδοχής, καθώς τα αεροσκάφη είναι ούτως ή άλλως καθηλωμένα στο έδαφος λόγω της πανδημίας. Το φιλόδοξο πρότζεκτ έχει ήδη λάβει την υποστήριξη αερομεταφορέων, αεροδρομίων αλλά και της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (CAA). Αυτό που απομένει είναι να δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί αλλά και να οργανωθεί από το κράτος.

Ανάμεσα σε αυτούς που ηγούνται της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι ο Chris Tarry, οικονομολόγος που ειδικεύεται στην αεροπορική βιομηχανία, ο Nick Dayne, επιχειρηματίας, και ο Jonathan Sackier, γιατρός και επιχειρηματίας.

Φωτό: Toms Kalnins/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.