NASA: Έως και έξι φορές γρηγορότερα λιώνουν οι πάγοι στους πόλους

NASA: Έως και έξι φορές γρηγορότερα λιώνουν οι πάγοι στους πόλους

292
NASA: Έως και έξι φορές γρηγορότερα λιώνουν οι πάγοι στους πόλους

Στοιχεία που προέρχονται από έντεκα δορυφόρους δείχνουν πως οι πάγοι στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία λιώνουν έως και έξι φορές γρηγορότερα απ’ ό,τι έλιωναν κατά τη δεκαετία του ’90.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ερευνητική ομάδα που αποτελείται από 89 επιστήμονες, από 50 οργανισμούς, η οποία συνδύασε 26 διαφορετικές μελέτες για να υπολογίσει τις αλλαγές στη μάζα του πάγου στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία στο πέρασμα του χρόνου, και συγκεκριμένα από το 1992 έως και το 2018. Σημειώνεται πως την εν λόγω μελέτη υποστηρίζουν διεθνείς οργανισμοί και φορείς, όπως η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

antarctica-60608_1920

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την παραπάνω έρευνα, οι δύο πολικές περιοχές του πλανήτη μας, από το 1992 έως και το 2018, έχασαν συνολικά 6,4 τρισ. τόνους πάγου, ανεβάζοντας τη στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως κατά 1,78 εκ.

Σύμφωνα με τη NASA, αν το λιώσιμο των πάγων συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, είναι πολύ πιθανό πως η στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως θα ανεβεί κατά 17 εκ. μέχρι και το 2100, με σημαντικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στα παράκτια κράτη.

Φωτό: Derek Oyen/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.