Ρωσία: Ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών

Ρωσία: Ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών

273
Ρωσία: Ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών

H ρωσική κυβέρνηση πρότεινε την Παρασκευή 27 Μαρτίου την επιβολή ποσοστώσεων για τις εξαγωγές 7 εκατ. τόνων σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων του σιταριού, του καλαμποκιού και του κριθαριού, για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Το μέτρο έρχεται με στόχο τη σταθεροποίηση της εγχώριας αγοράς σιτηρών, με την κυβέρνηση να μην αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το ύψος αυτών των ποσοστώσεων.

Σαφώς και η πρόταση για τις ποσοστώσεις εξαγωγών σιτηρών από τον νούμερο 1 εξαγωγέα παγκοσμίως αποτελεί απόρροια της πανδημίας, που έχει παραλύσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, με την κίνηση αυτή της Μόσχας, οι τιμές για τις εξαγωγές σιτηρών fob θα αυξηθούν σημαντικά, δεδομένου ότι η Ρωσία αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή του κόσμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Russian Federal Service for Veterinary and Phytosanitary Surveillance, κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, η Ρωσία έχει εξαγάγει 27,4 εκατ. τόνους σιταριού έναντι εκτιμήσεων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για εξαγωγές 35 εκατ. τόνων.

Με τη σειρά του ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας, Dmitry Patrushev, ανέφερε ότι οι ποσοστώσεις θα εγγυηθούν έναν όγκο σιτηρών που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς, ενώ θα αποφευχθεί μια αύξηση της τιμής προϊόντων όπως το αλεύρι για τους τελικούς καταναλωτές στη Ρωσία.

Φωτό: Maxim Shipenkov/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.