Τα 10 κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο

Τα 10 κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο

505
Τα 10 κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Κίνας (CDI) στη Σενζέν και η Z/Yen Partners του Λονδίνου έδωσαν στη δημοσιότητα τη λίστα των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών κέντρων ανά τον κόσμο (Global Financial Centres Index – GFCI). Ο GFCI ενημερώνεται και δημοσιεύεται κάθε Μάρτιο και Σεπτέμβριο και τυγχάνει μεγάλης προσοχής από την παγκόσμια οικονομική κοινότητα.

Για την κατάταξη της λίστας του GFCI αξιολογήθηκαν 120 χρηματοπιστωτικά κέντρα, 108 εκ των οποίων βρίσκονται τώρα στον κύριο δείκτη. Ο GFCI καταρτίζεται χρησιμοποιώντας 138 ποσοτικούς δείκτες με πηγές από φορείς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Economist, ο ΟΟΣΑ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τη λίστα, τα 10 κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο είναι κατά σειρά η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Τόκιο, η Σαγκάη, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο, το Σαν Φρανσίσκο, η Γενεύη και το Λος Άντζελες.

Η Νέα Υόρκη διατηρεί την πρώτη της θέση στον δείκτη, διευρύνοντας περαιτέρω το προβάδισμά της από το Λονδίνο. Το Τόκιο ανέβηκε τρεις θέσεις και κατέλαβε την τρίτη θέση στη λίστα. Το Χονγκ Κονγκ έπεσε από την τρίτη θέση στην έκτη. Πέντε ασιατικά κέντρα βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Η Γενεύη, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο μπήκαν στη δεκάδα, εκτοπίζοντας το Ντουμπάι, τη Σενζέν και το Σίδνεϊ.

Στα 30 κορυφαία κέντρα, το Άμστερνταμ, το Εδιμβούργο, η Γενεύη, το Αμβούργο και η Στοκχόλμη αναρριχήθηκαν κατά περισσότερο από δέκα θέσεις.

Οι πόλεις της Δυτικής Ευρώπης βελτίωσαν τη θέση τους, καθώς 23 πόλεις βρέθηκαν σε υψηλότερη θέση και μόλις 5 σε χαμηλότερη. Αντίθετα, οι πόλεις της Ασίας και του Ειρηνικού είχαν κάπως αρνητική επίδοση, καθώς δεκαπέντε βρέθηκαν χαμηλότερα και δέκα υψηλότερα. Το στοιχείο αυτό αντικατοπτρίζει την κάμψη του επίπεδου εμπιστοσύνης στη σταθερότητα των ασιατικών κέντρων.

Για δεύτερη φορά, στον GFCI συμπεριλήφθηκε ένας ξεχωριστός δείκτης, που ταξινομεί τα χρηματοπιστωτικά κέντρα ως ανταγωνιστικούς χώρους για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία ή αλλιώς FinTech. Η Νέα Υόρκη οδηγεί την κατάταξη της FinTech, ακολουθούμενη από το Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη. Επτά από τα δέκα κορυφαία κέντρα για τη FinTech βρίσκονται στην Κίνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.