Στροφή στις διά θαλάσσης μεταφορές για τη βιομηχανία μόδας

Στροφή στις διά θαλάσσης μεταφορές για τη βιομηχανία μόδας

179
Στροφή στις διά θαλάσσης μεταφορές για τη βιομηχανία μόδας

Η ανακοίνωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για κλείσιμο των καταστημάτων λόγω της πανδημίας που προκλήθηκε από τον κορονοϊό οδήγησε σε βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη στρατηγική της εφοδιαστικής αλυσίδας στη βιομηχανία της μόδας.

Οι εταιρείες ένδυσης αρχικά προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ακριβές αερομεταφορές για να μεταφέρουν προϊόντα από την Κίνα. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας των αεροπλάνων έθεσαν σημαντικούς περιορισμούς στις μεταφορές. Μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας ακυρώθηκε πάνω από το 60% των αποστολών αεροπορικών μεταφορών, για τις οποίες οι εταιρείες της βιομηχανίας μόδας σε ορισμένες περιπτώσεις θα είχαν πληρώσει πέντε φορές την αντίστοιχη περσινή τιμή στη spot αγορά. Τα εμπορεύματα που προορίζονταν προς εξαγωγή από την Κίνα και δεν είχαν ακόμη εκτελωνιστεί μετατοπίζονταν ολοένα και περισσότερο προς τις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές, μολονότι αυτή την περίοδο κοστίζουν διπλάσια από τη συνήθη τιμή στη spot αγορά. Το σύνθημα για τις κρατήσεις ήταν «το πιο αργό, το καλύτερο», καθώς τα containerships χρησιμοποιούνται πλέον σαν πλωτές αποθήκες.

Έκθεση της γερμανικής εταιρείας Setlog, η οποία ασχολείται με τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού, αξιολόγησε τα δεδομένα από περισσότερες από 100 μάρκες μόδας, διαπιστώνοντας ότι πολλές εταιρείες προσπάθησαν να σταματήσουν τις παραγγελίες την τελευταία στιγμή. Όταν αυτό δεν ήταν πλέον δυνατό, οι υπεύθυνοι των logistics διαχώρισαν τις παραδόσεις σε επείγουσες αποστολές αεροπορικών μεταφορών εμπορευμάτων για παραγγελίες e-commerce και φθηνές αποστολές θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν πολύ για να φτάσουν, επειδή τα καταστήματα λιανικής μόδας δεν αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το κόστος που προέκυψε από την αλλαγή του τρόπου μεταφοράς από τον αέρα στη θάλασσα ανερχόταν πλέον στο 1/5. Συγκεκριμένα, για τη μεταφορά ενός σακακιού από την Ασία στα δυτικά λιμάνια, μια εταιρεία πληρώνει κατά μέσο όρο μόνο 50 σεντ αντί για 2,50 ευρώ ή περισσότερο, ανάλογα με τη χωρητικότητα φόρτωσης, το προϊόν και τον όγκο.

Συνολικά, οι καθυστερήσεις παράδοσης από την Κίνα στη Γερμανία έχουν επιδεινωθεί σε σύγκριση με την τελευταία ανάλυση της Setlog, στις 12 Μαρτίου 2020. Αντί για 20 ημέρες αργότερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί, τα αγαθά φτάνουν τώρα 25 ημέρες αργότερα. Η μεγαλύτερη συμφόρηση έχει μετατοπιστεί για το διάστημα από τις αρχές Ιουλίου έως τις αρχές και τα μέσα του Αυγούστου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.