Liner ναυτιλία: Παράταση από την ΕΕ για τη συνέχιση συμπράξεων

Liner ναυτιλία: Παράταση από την ΕΕ για τη συνέχιση συμπράξεων

193
Liner ναυτιλία: Παράταση από την ΕΕ για τη συνέχιση συμπράξεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατείνει για άλλα τέσσερα χρόνια την απαλλαγή των liner εταιρειών για συμπράξεις από τις Αρχές Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κανονισμός απαλλαγής για συμπράξεις στη ναυτιλία γραμμών, γνωστός και ως Consortia Block Exemption Regulation (BER), προοριζόταν να ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου 2020, ενώ πλέον παρατείνεται έως τις 25 Απριλίου 2024.

Ειδικότερα, οι κοινοπραξίες ναυτιλίας είναι συμφωνίες μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών για τη λειτουργία κοινών ναυτιλιακών γραμμών και την ανάληψη ορισμένων λειτουργικών συνεργασιών, που οδηγούν σε οικονομίες κλίμακας.

Το δίκαιο της ΕΕ απαγορεύει γενικά τις συμφωνίες μεταξύ εταιρειών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, ο κανονισμός BER επιτρέπει την υπό όρους συμμετοχή ναυτιλιακών εταιρειών με μερίδιο αγοράς κάτω του 30% στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας για την παροχή κοινών υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών. Οι συμφωνίες αυτές, ωστόσο, δεν μπορούν να περιλαμβάνουν τον καθορισμό των τιμών ή την κατανομή των αγορών.

Ο ισχύων κανονισμός εγκρίθηκε το 2009, παρατάθηκε το 2014 κατά πέντε έτη και επρόκειτο να λήξει στις 25 Απριλίου 2020.

Φωτό: Patrick Baum/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.