Isthmus Corridor project: Το στοίχημα του Μεξικού απέναντι στη Διώρυγα του Παναμά

Isthmus Corridor project: Το στοίχημα του Μεξικού απέναντι στη Διώρυγα του Παναμά

882
Isthmus Corridor project: Το στοίχημα του Μεξικού απέναντι στη Διώρυγα του Παναμά

Η Northern Hemisphere Logistics Inc. συμφώνησε με τη Mirage Energy Corp., προκειμένου η τελευταία να συμμετάσχει στο φιλόδοξο Isthmus Corridor project της πρώτης. Το εν λόγω project περιλαμβάνει υπόγειες μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου καθώς και αγωγούς που συνδέουν αυτές τις μονάδες με το σύστημα διαμετακόμισης ενέργειας του Μεξικού. Παράλληλα, το εν λόγω project φιλοδοξεί να ενώσει τα λιμάνια στον Κόλπο του Μεξικού με αυτά στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω μιας σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος της διώρυγας στην περιοχή του Tehuantepec.

Μάλιστα πρόκειται για μία από τις προτεραιότητες της μεξικανικής κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή εκλογής του προέδρου Andrés Manuel López Obrador (AMLO) το 2018. Πρόκειται ουσιαστικά για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου μεταξύ Salina Cruz (Oaxaca) και Coatzacoalcos (Veracruz) που θα μειώσει αισθητά τον χρόνο του ταξιδιού μεταξύ των λιμανιών στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό και θα επιτρέψει την αύξηση των εμπορευμάτων που αποστέλλονται από ακτή σε ακτή.

Μάλιστα η σιδηροδρομική αυτή γραμμή, μήκους 215 χλμ., έχει χαρακτηριστεί ως ένας πιθανός ανταγωνιστής για τη Διώρυγα του Παναμά εφόσον ολοκληρωθεί το 2021, καθώς μέσω αυτού οι νότιες ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό και Ατλαντικό θα προσφέρουν ταχύτερους πλόες σε προορισμούς-κλειδιά, όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ασία.

Πέραν όλων των άλλων, αναμένεται και η αναβάθμιση των διυλιστηρίων στο Salina Cruz και στο Minatitlán, δυτικά του Coatzacoalcos. Κατά τον πρόεδρο López Obrador, το φιλόδοξο project θα πυροδοτήσει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία είχε πληγεί ανεπανόρθωτα από τους βιβλικούς σεισμούς το 2017.

Η συμφωνία με τη Northern Hemisphere Logistics Inc. θα δώσει το δικαίωμα στη Mirage Energy Corp. να συμμετάσχει με ένα ποσοστό 30% στο project, προϋπολογισμού $6 δισ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.