Καίριας σημασίας η συνέχιση της λειτουργίας των λιμένων

Καίριας σημασίας η συνέχιση της λειτουργίας των λιμένων

288
Καίριας σημασίας η συνέχιση της λειτουργίας των λιμένων

Ως κύριοι παράγοντες της προσφοράς βασικών αγαθών και υλικών στους Ευρωπαίους πολίτες, οι λιμένες της Ευρώπης καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν και να διασφαλίσουν τη συνέχεια των δραστηριοτήτων τους τις επόμενες εβδομάδες, προστατεύοντας παράλληλα το προσωπικό τους και προσπαθώντας να αποφύγουν την περαιτέρω εξάπλωση του Covid-19.

Ενώ είναι αναπόφευκτο να ελέγχεται και να περιορίζεται η μετακίνηση των ανθρώπων, είναι εξίσου σημαντικό να συνεχίσουν να κυκλοφορούν τα προϊόντα στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οι ευρωπαϊκοί λιμένες έχουν εφαρμόσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια των δραστηριοτήτων τους και ιδίως την επάνδρωση κρίσιμων υπηρεσιών στα λιμάνια.

Οι ευρωπαϊκοί λιμένες καλούν την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δώσουν προτεραιότητα στη διατήρηση των μεταφορών εμπορευμάτων. Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί η κυκλοφορία του εμπορίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα βασικά αγαθά και τα υλικά μπορούν να παραδοθούν στους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ. Το κλείσιμο των συνόρων δεν πρέπει να διακόψει τη ροή των εμπορευμάτων.

Για να διασφαλιστεί ότι οι λιμένες μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη βασική ροή αγαθών και υλικών, ιδίως των τροφίμων και των φαρμάκων, οι φορείς εκμετάλλευσης κρίσιμων και βασικών υπηρεσιών αλυσίδας εφοδιασμού στους λιμένες θα πρέπει να θεωρούνται ομάδα προτεραιότητας στη διανομή και στην κατανομή προληπτικών και προστατευτικών υλικών ‒ προϊόντα απολύμανσης, μάσκες και γάντια.

«Αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για όλους και είναι απαραίτητο οι αλυσίδες εφοδιασμού που επιτρέπουν τη μετακίνηση βασικών αγαθών και υλικών σε όλη την Ευρώπη να παραμένουν ανεμπόδιστες στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Οι λιμένες της Ευρώπης δεσμεύονται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη ροή των βασικών φορτίων μαζί με όλους τους άλλους φορείς εφοδιαστικής αλυσίδας στους τομείς της ναυτιλίας, της διανομής και των μεταφορών», δήλωσε ο Eamonn O’Reilly, πρόεδρος της ESPO.

Η γενική γραμματέας της ESPO, Isabelle Ryckbost, από τη μεριά της σημειώνει ότι «το 90% των συναλλαγών με τρίτες χώρες και πάνω από το 1/3 του ενδοκοινοτικού εμπορίου διέρχεται από ευρωπαϊκούς λιμένες. Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, οι λιμένες έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παροχή στους πολίτες, στις υπηρεσίες υγείας και στις επιχειρήσεις των αγαθών και των υλικών που χρειάζονται. Τα ευρωπαϊκά λιμάνια αναλαμβάνουν πολύ σοβαρά αυτή τη δημόσια ευθύνη. Στηρίζουν την ΕΕ και τα κράτη-μέλη για να τους παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να διαδραματίσουν αυτόν τον ρόλο».

Η ESPO έχει εν τω μεταξύ αναπτύξει ένα μέσο για τα μέλη της, που επιτρέπει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα προστασίας σε διάφορους λιμένες.

Φωτογραφία Hessel Visser/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.