Νότια Κορέα: Ο προστατευτισμός ενάντια στην ανάπτυξη του εμπορίου

Νότια Κορέα: Ο προστατευτισμός ενάντια στην ανάπτυξη του εμπορίου

113
Νότια Κορέα: Ο προστατευτισμός ενάντια στην ανάπτυξη του εμπορίου

Η Νότια Κορέα ήρθε αντιμέτωπη με έναν σημαντικό αριθμό μέτρων εμπορικού προστατευτισμού το 2019, που καθιστούν την εύκολη και ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων εξαιρετικά δύσκολη.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των περιοριστικών μέτρων (anti-dumping δασμοί, αντισταθμιστικοί δασμοί κ.λπ.) για τις εισαγωγές προϊόντων της ασιατικής χώρας ανήλθε σε 210, αυξημένος κατά 16 σε σχέση με το 2018, όπως μαρτυρούν στοιχεία του Korea Trade-Investment Promotion Agency (KOTRA).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι 29 χώρες επέβαλαν τέτοιου είδους μέτρα ενάντια στις εισαγωγές τους από τη Νότια Κορέα, αριθμός ο οποίος είναι επίσης αυξημένος κατά 4 χώρες σε σχέση με το 2018.

Η χώρα που επέβαλε τα περισσότερα μέτρα προστατευτισμού στις εισαγωγές εμπορευμάτων από τη Νότια Κορέα ήταν οι ΗΠΑ (40/210), ενώ ακολούθησε η Ινδία (32/210).

Ο χάλυβας και τα παράγωγα μετάλλων υπόκειντο πέρυσι στους περισσότερους δασμούς, ενώ ακολούθησαν τα πλαστικά. Τέλος, το KOTRA σημειώνει ότι, ελέω των μέτρων αυτών εμπορικού προστατευτισμού, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας μειώθηκαν κατά 10,3% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 σε σχέση με το 2018.

Φωτό: Yonhap/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.