ΗΑΕ: Στροφή στην ηλιακή ενέργεια

ΗΑΕ: Στροφή στην ηλιακή ενέργεια

130
ΗΑΕ: Στροφή στην ηλιακή ενέργεια

Εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της πρώτης πλωτής ηλιακής μονάδας παραγωγής ενέργειας στο Άμπου Ντάμπι. Η μονάδα εγκαταστάθηκε πιλοτικά στη θάλασσα, κοντά στο μικρό νησί Νουράι. Η εγκατάσταση είναι χωρητικότητας μόλις 80 KW, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για την ανάπτυξη παρόμοιων δομών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παρά το γεγονός ότι το αραβικό κράτος βασίζεται στα έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου, η δημόσια εταιρεία ρεύματος της χώρας έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο αποτελεί μία από τις βασικότερες μεθόδους παραγωγής «καθαρής» ενέργειας. Ωστόσο, η εγκατάσταση τέτοιων δομών στην επιφάνεια του νερού αυξάνει τις δυσκολίες όπως επίσης το κόστος παραγωγής και συντήρησης. Σύμφωνα όμως με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στην περίπτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η επιλογή αυτή είναι προτιμότερη, καθώς δεν επηρεάζονται οι εξαιρετικά κερδοφόρες ακτές της χώρας. Το νησί Νουράι, για παράδειγμα, αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και οι μεγάλες εγκαταστάσεις στη στεριά θα δημιουργούσαν, ενδεχομένως, πρόβλημα στην τουριστική βιομηχανία. Επιπλέον, η θάλασσα αναμένεται να δώσει λύση στην υπερθέρμανση των εγκαταστάσεων, ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δομές στη στεριά του αραβικού κράτους, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.

Φωτό: Laurent Darbellay/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.