ΕΕ: Νέα ναυτική αποστολή στη Λιβύη

ΕΕ: Νέα ναυτική αποστολή στη Λιβύη

211
ΕΕ: Νέα ναυτική αποστολή στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξει μια νέα ναυτική αποστολή στις λιβυκές ακτές με στόχο να εμποδισθεί η παράδοση όπλων στους εμπολέμους στη χώρα αυτή, ανακοίνωσαν χθες Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ θα αναπτύξει πολεμικά πλοία στη ζώνη ανατολικά της Λιβύης για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων, όμως αν αυτή η αποστολή προκαλέσει συρροή σκαφών με μετανάστες, θα σταματήσει», διευκρίνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε δηλώσει επίσης πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε μια νέα αποστολή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η απόφαση περιλαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες ότι η παρουσία ευρωπαϊκών πλοίων στη Μεσόγειο θα είναι ένας παράγοντας που θα αυξήσει τις προσπάθειες των επίδοξων μεταναστών να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λιβύη.

Όπως δήλωσε ο Ντι Μάιο, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η ανάπτυξη των πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ιταλία, καθώς και η υπόσχεση να ανασταλούν οι ναυτικές επιχειρήσεις, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των αποπειρών μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, Φραντσίσκα Μπράντνερ, άσκησε δριμύτατη κριτική για την μη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. «Γνωρίζουμε ότι το εμπάργκο όπλων πρέπει να ελέγχεται όχι μόνο μέσω αέρος αλλά και μέσω θαλάσσης», είπε σε σημερινή της συνέντευξη στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

«Είναι παράλογο το ότι οι Ευρωπαίοι δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν σε έναν νέο έλεγχο του εμπάργκο όπλων, απλώς και μόνο διότι δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν στην κατανομή στην Ευρώπη όσων προσφύγων τυχόν διασωθούν μετά», ανέφερε η Πράσινη πολιτικός. «Δεν μπορώ πλέον να εξηγήσω σε κανέναν ότι οι Ευρωπαίοι προτιμούν να αφήνουν το χάος να συνεχίζεται στη Λιβύη από το φόβο της έλευσης μερικών προσφύγων, γεγονός που φυσικά παράγει πολύ περισσότερους πρόσφυγες.

Χωρίς, εν τούτοις, να αποσαφηνιστεί το ερώτημα ποιος θα υποδεχτεί πιθανούς πρόσφυγες στο πλαίσιο μιας νέας εκδοχής της ναυτικής αποστολής ¨Σοφία¨, δεν μπορούμε να αναμένουμε καμία λύση. Θα συμφωνήσουν σε νέο έλεγχο του εμπάργκο στη Λιβύη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μόνο εάν βρούμε μια απάντηση στο προσφυγικό σε σχέση με την αποστολή ¨Σοφία¨. Είναι παράλογο ότι δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό το γεγονός, είναι παράλογο ότι μερικές χώρες με πρώτη την Γερμανία λένε ότι δεν προχωρούμε επειδή δεν δέχονται όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρόσφυγες, παρά μόνο πέντε, έξι χώρες. Αξίζει όμως να συμβάλουμε στην επανεξέταση του εμπάργκο όπλων», κατέληξε η Φραντσίσκα Μπράντνερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.