Πάνω από 100 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Αιγύπτου

Πάνω από 100 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Αιγύπτου

559
Πάνω από 100 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Αιγύπτου

Ο πληθυσμός της Αιγύπτου ξεπέρασε τους 100 εκατ. κατοίκους, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή της βορειοαφρικανικής χώρας, η οποία υπογραμμίζει την απειλή του υπερπληθυσμού.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, σε άρθρο του αναφέρει ότι, ενόσω η χώρα πλήττεται από φτώχεια και μεγάλοι πληθυσμοί ζουν σε μεγαλουπόλεις, η Αίγυπτος αποτελεί την πολυπληθέστερη αραβική χώρα και την τρίτη στην αφρικανική ήπειρο μετά τη Νιγηρία και την Αιθιοπία.

Ένα μωρό γεννιέται κάθε 17,9 δευτερόλεπτα στη χώρα των πυραμίδων, όπου 1 στους 3 ανθρώπους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η ανεργία φτάνει το 10%. Οι γεννήσεις κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ανέρχονταν σε περίπου 1,5 εκατ. ετησίως, ωστόσο πρόσφατα η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα προώθησης των ολιγάριθμων οικογενειών. Πριν από τριάντα χρόνια, ο πληθυσμός της Αιγύπτου έφτανε τα 57 εκατ. ανθρώπους, όμως το φάσμα των υπέρογκων κρατικών δαπανών για την υγεία εξαιτίας του υπερπληθυσμού αρχίζει να προβληματίζει τις αρχές της χώρας.

Ο πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι δήλωσε ότι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος είναι η τρομοκρατία και ο υπερπληθυσμός.

Το 97% του πληθυσμού ζει σε μεγαλουπόλεις γύρω από τον ποταμό Νείλο, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη στις αστικές δομές.

Φωτό: Dario Morandotti/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.