ΗΠΑ: 51% αύξηση των εξαγωγών αργού

ΗΠΑ: 51% αύξηση των εξαγωγών αργού

204
ΗΠΑ: 51% αύξηση των εξαγωγών αργού

Οι διά θαλάσσης εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ ανήλθαν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τον περασμένο Δεκέμβριο, αγγίζοντας τους 13,9 εκατ. μετρικούς τόνους και υπερβαίνοντας το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ του Οκτωβρίου του 2019 κατά 1 εκατ. μετρικούς τόνους.

Τα παραπάνω αναφέρει η BIMCO σε πρόσφατη έκθεσή της, προσθέτοντας ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, οι αμερικανικές εξαγωγές γλυκού αργού αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 51%, στους 133 εκατ. μετρικούς τόνους. Μάλιστα η «επανάσταση» στην εκμετάλλευση των σχιστολιθικών πεδίων έχει καταστήσει τις ΗΠΑ καθαρό εξαγωγέα πετρελαίου, εξέλιξη που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2019 και συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο. Η BIMCO αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου σε όλη τη διάρκεια του 2020.

Η Ασία και η Ευρώπη παρέμειναν οι περιοχές που προσέλκυσαν τις μεγαλύτερες εισαγωγές αμερικανικού αργού τον περασμένο Δεκέμβριο, αντιπροσωπεύοντας το 38% και το 41% των αμερικανικών εξαγωγών αντίστοιχα. Τα long-haul ταξίδια προς την Ασία, και δη τη Νότια Κορέα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αμερικανικού αργού της Ασίας, δημιουργούν θετικό αντίκτυπο για την αγορά των δεξαμενόπλοιων, καθώς αυξάνονται τα τονομίλια.

Επίσης θετική εξέλιξη για την αγορά είναι το γεγονός ότι η Κίνα, μετά την υπογραφή της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, δεσμεύτηκε να αγοράσει επιπλέον εμπορεύματα ενέργειας αξίας $52,4 δισ. για τα επόμενα δύο έτη. Κατά την BIMCO, το 50% αυτών των αγορών θα αφορά πετρέλαιο. Η μεγάλη απόσταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυξάνει τα τονομίλια και δημιουργεί νέα θετικά δεδομένα για την αγορά των δεξαμενόπλοιων, ωστόσο μένει να δούμε εάν θα επέλθει κανονικότητα στο διμερές εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας.

Φωτό: Joey Velasquez/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.