Οι oil majors μπροστά στις προκλήσεις του μαύρου χρυσού

Οι oil majors μπροστά στις προκλήσεις του μαύρου χρυσού

114
Οι oil majors μπροστά στις προκλήσεις του μαύρου χρυσού

Κέρδη $6 δις κατέγραψε η ExxonMobil το δ΄ τρίμηνο του 2019, εξέλιξη που όμως δεν αφήνει ικανοποιημένη τη Wall Street ‒ ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 5% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2018.

Παράλληλα η ExxonMobil κατέγραψε έσοδα $67,2 δις το δ΄ τρίμηνο, μειωμένα κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2018, ξεπερνώντας όμως τις εκτιμήσεις αναλυτών. Στα υπόλοιπα στοιχεία, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός αύξησε την παραγωγή του στη Λεκάνη Permian, ένα από τα πλέον πλούσια σε πετρέλαιο κοιτάσματα, που έχει συντελέσει στο να καταστούν οι ΗΠΑ καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.

Η ExxonMobil και άλλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί έρχονται αντιμέτωποι με τη μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού. Οι παγκόσμιες ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή έχουν κοπάσει μερικώς μετά την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Από την άλλη, ο κορονοϊός, που εξαπλώνεται σταδιακά σε πολλά μέρη του κόσμου, εγείρει προβληματισμό για τη ζήτηση. Απόρροια των παραπάνω, οι τιμές πετρελαίου να έχουν απολέσει 15% τον τελευταίο μήνα.

Στο εύθραυστο αυτό περιβάλλον για τα εμπορεύματα ενέργειας, η Chevron, που επίσης ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, σημείωσε οικονομικές ζημίες ύψους $6,6 δις. Tέλος, ένας ακόμα oil major, η Shell, επίσης δεν θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένη, καθώς ναι μεν είχε κέρδη $2,9 δις το Q4, ωστόσο τα κέρδη αυτά είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τα $5,7 δις το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.