H μεταβλητότητα σύμμαχος για τα FFAs

H μεταβλητότητα σύμμαχος για τα FFAs

226
H μεταβλητότητα σύμμαχος για τα FFAs

Tα παράγωγα συμβόλαια ναύλων, τόσο για την αγορά των dry όσο και αυτή των tankers, παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Baltic Exchange. Πιο συγκεκριμένα, τα FFAs (Forward Freight Agreement) που τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση στην αγορά των δεξαμενόπλοιων άγγιξαν τα 473.113 lots, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 38%. Από την άλλη, ο όγκος των FFAs στα dry άγγιξε τα 1.632.773 lots, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2018. Σημειώνεται ότι 1 lot ορίζεται ως 1.000 μετρικοί τόνοι μεταφερόμενου διά θαλάσσης φορτίου.

Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, ο Mark Jackson, επικεφαλής του Baltic Exchange, ανέφερε ότι το 2019 ήταν μια επίσης καλή χρονιά για τα ναυτιλιακά παράγωγα, με τις αγορές τόσο των δεξαμενόπλοιων όσο και των bulkers να γνωρίζουν σημαντικές διακυμάνσεις. Τα γεγονότα που επηρέασαν την αγορά ποικίλλουν, με σημαντικότερα τις επιθέσεις σε πλοία στη Μέση Ανατολή, το δυστύχημα σε ορυχεία της Vale και, φυσικά, το sulphur cap.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το περασμένο έτος εισήχθησαν για πρώτη φορά παράγωγα FFAs στην αγορά των LNG.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.