Παγκόσμια Τράπεζα: «Σύννεφα» για την παγκόσμια οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: «Σύννεφα» για την παγκόσμια οικονομία

180
Παγκόσμια Τράπεζα: «Σύννεφα» για την παγκόσμια οικονομία

«Σύννεφα» για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, αναλυτές και οικονομολόγοι της Τράπεζας εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,5% έναντι 2,4% το 2019. Η πρόσφατη έκθεση σημειώνει ότι αναμένεται ανάκαμψη για ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, που όμως θα αντισταθμιστεί από οικονομική επιβράδυνση ανεπτυγμένων χωρών όπως οι ΗΠΑ.

Σε επιμέρους εκτιμήσεις, κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ινδία θα παρουσιάσει ανάκαμψη σε σχέση με την επιβράδυνση της οικονομίας της το 2019, ενώ θετικές είναι οι εκτιμήσεις για Βραζιλία, Τουρκία και Μεξικό. Στον αντίποδα, η οικονομία της Αργεντινής θα παρουσιάσει και φέτος επιβράδυνση, αλλά με πιο «ήπιο» ρυθμό.

Για το Ιράν, η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει ότι η οικονομική του δραστηριότητα θα σταματήσει να συρρικνώνεται φέτος, ενώ θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021.

Το report καταδεικνύει επίσης τους κινδύνους που μπορούν να επιφέρουν εκτροχιασμό της παγκόσμιας οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά συντάχθηκε πριν από τις πρόσφατες εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι οι στρεβλώσεις στην προσφορά πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Σεπτέμβριο δείχνουν ότι η Μέση Ανατολή είναι ανά πάσα στιγμή καζάνι έτοιμο προς ανάφλεξη.

Τέλος, ανήσυχοι μοιάζουν οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ-Κίνας, που είναι πιθανό να κλιμακωθούν από τη μία μέρα στην άλλη, σημειώνοντας ότι η φάση 1 της συμφωνίας είναι ακόμη μακριά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.