Νέα «διαστημική» αποτυχία της Boeing

Νέα «διαστημική» αποτυχία της Boeing

235
Νέα «διαστημική» αποτυχία της Boeing

Η πρώτη δοκιμαστική, μη επανδρωμένη πτήση του Boeing CST-100 Starliner απέτυχε, καθώς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή του. Το Starliner είναι το διαστημικό αεροσκάφος που σχεδίασε η Boeing, με σκοπό τη χρήση του σε αποστολές της NASA. Στις 20 Δεκεμβρίου 2019 ήταν προγραμματισμένη η δοκιμαστική παρθενική πτήση του σκάφους με τελικό προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ωστόσο, εξαιτίας ενός προβλήματος στο λογισμικό του Starliner, δεν κατάφερε να μπει στη σωστή τροχιά και σπαταλήθηκε μεγάλη ποσότητα καυσίμου. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι πλέον αδύνατο να διορθωθεί η πορεία του διαστημόπλοιου και επομένως η άφιξή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αν και η εκτόξευση έγινε σωστά και με ασφάλεια, η ουσιώδης αποστολή της δοκιμαστικής πτήσης της Boeing απέτυχε.

Το 2011, η NASA απέσυρε το Διαστημικό Λεωφορείο που διέθετε και έκτοτε βασίζεται για τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές στο Ρωσικό Διαστημικό Πρόγραμμα και στο διαστημόπλοιο Soyuz. Για τον λόγο αυτόν, με συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέθεσε στην Boeing και στη SpaceX τη μεταφορά Αμερικανών κοσμοναυτών.

Η νέα αποτυχία της Boeing έρχεται στην αποκορύφωση της μεγαλύτερης κρίσης στην ιστορία της, ύστερα από δύο αεροπορικά δυστυχήματα, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.

Φωτό: www.boeing.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.