Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων εντός του 2019

Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων εντός του 2019

260
Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων εντός του 2019

Η τρέχουσα χρονιά πλησιάζει στο κλείσιμό της και πολλά ήταν τα γεγονότα που τη σημάδεψαν. Ένα από τα σημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, τόσο για τις οικονομίες των χωρών όσο και για την εξέλιξη του εμπορίου, δεν είναι άλλο από την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως σημειώνει στην έκδοση του προσφάτως ανανεωμένου ενεργειακού χάρτη της η VesselsValue, μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων έγιναν σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κύπρος, η Νότια Αφρική, η Μαλαισία και η Γουιάνα. Οι περισσότερες και σημαντικότερες εξ αυτών βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές, κάτι που αποδεικνύει και την εξέλιξη των τεχνικών εξεύρεσης κοιτασμάτων εντός βαθέων υδάτων.

Όσον αφορά τις διαχειρίστριες εταιρείες εξορύξεων, με βάση το μέγεθος των αποθεμάτων του κοιτάσματος, ξεχωρίζουν η Gazprom, η ExxonMobil, η Total, η PTTEP, η Eni, η Tullow, η Shell και η CNOOC.

Από ελληνικής πλευράς, τα βλέμματα στρέφονται στην περίπτωση της Κύπρου, όπου ο εντοπισμός τον περασμένο Φεβρουάριο του κοιτάσματος-μαμούθ φυσικού αερίου «Γλαύκος» συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του επενδυτικού ενεργειακού τόξου. Υπενθυμίζεται πως τα ευρήματα υπολογίζονται από την ExxonMobil, την εταιρεία που διαχειρίζεται το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στα 5-8 τρις κυβικά πόδια, αποτελώντας συνέχεια του κοιτάσματος «Καλυψώ», που ανακαλύφθηκε το 2018 από την Eni στο διπλανό οικόπεδο 6.

Φωτό: Ιορδανίδης Χάρης/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.