Άνθρακας: Νέα «κόκκινη κάρτα» της Κίνας στην Αυστραλία

Άνθρακας: Νέα «κόκκινη κάρτα» της Κίνας στην Αυστραλία

588
Άνθρακας: Νέα «κόκκινη κάρτα» της Κίνας στην Αυστραλία

O περιορισμός των κινεζικών εισαγωγών αυστραλιανού άνθρακα είναι πιθανόν να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, καθώς το Πεκίνο επιθυμεί να υψώσει «τείχος προστασίας» για τους εγχώριους παραγωγούς και τις τιμές.

Κατά συνέπεια, οι ελπίδες της Καμπέρα για την παύση των (ανεπίσημων) κινεζικών ποσοστώσεων στις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία φαίνεται να εξανεμίζονται, καθώς αναλυτές και traders σημειώνουν ότι το Πεκίνο θα ακολουθήσει την ίδια εμπορική πολιτική το προσεχές διάστημα.

Μάλιστα, η άποψη αυτή κύκλων της αγοράς ενισχύθηκε περαιτέρω, καθώς τα σημαντικά λιμάνια των Guangzhou και Fuzhou στα νότια της Κίνας απαγόρευσαν τις αφίξεις άνθρακα την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, αναλυτές σημειώνουν ότι οι εισαγωγές άνθρακα έχουν κινηθεί σε υψηλότερα του αναμενομένου επίπεδα φέτος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο Κινεζικός Δράκος θα επιζητήσει τη μείωσή τους, προκειμένου να προστατευτούν οι εγχώριοι παραγωγοί. Οι ίδιοι προβλέπουν ότι, εάν η Κίνα δεν περιορίσει τις εισαγωγές άνθρακα κατά τους επόμενους δύο μήνες, αυτές θα αγγίξουν τους 340 εκατ. τόνους, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 20%. Φέτος ο ασιατικός γίγαντας εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα από Μογγολία και Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι τόσο το αυστραλιανό δολάριο όσο και οι μετοχές εταιρειών εξόρυξης υποχώρησαν νωρίτερα μέσα στον χρόνο, έπειτα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από σημαντικά λιμάνια της βορειοανατολικής Κίνας.

Πιθανώς η εξέλιξη αυτή να επηρεάσει (όπως ήδη επηρεάζει) τη ρότα που διαγράφουν τα bulkers και μένει να δούμε σε τι βαθμό θα συμβεί αυτό.

Φωτό: Daltroraimundo/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.