ΔΝΤ: «$19 τρις δανείων απειλούν εκ νέου την παγκόσμια οικονομία»

ΔΝΤ: «$19 τρις δανείων απειλούν εκ νέου την παγκόσμια οικονομία»

185
ΔΝΤ: «$19 τρις δανείων απειλούν εκ νέου την παγκόσμια οικονομία»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι τα χαμηλά επιτόκια και η μειωμένη οικονομική ανάπτυξη, εν μέρει λόγω της σινοαμερικανικής εμπορικής διένεξης, έδωσαν ώθηση στον δανεισμό επιχειρήσεων με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι το ΔΝΤ επισημαίνει τον κίνδυνο χορήγησης νέων δανείων με υψηλά ρίσκα, καλώντας τις κυβερνήσεις να διευρύνουν τους ρυθμιστικούς κανόνες πέραν των τραπεζών, οι οποίες αποτέλεσαν την πηγή της κρίσης του 2008.

Στην τελευταία έκθεση του οργανισμού για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα εκτιμάται ότι, σε μια πιθανή επιβράδυνση ίση με τη μισή εκείνης του 2008, το αστρονομικό ποσό των $19 τρις δανείων, που αποτελεί το 40% του επιχειρηματικού δανεισμού παγκοσμίως, θα έθετε σε υψηλότατο κίνδυνο ‒μεταξύ άλλων‒ ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Ο επικεφαλής της ομάδας σύνταξης της έρευνας, Tobias Adrian, ανέφερε ότι η επιδείνωση των εμπορικών εντάσεων θα επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση, καθώς οι επενδυτές γίνονται περισσότερο απαισιόδοξοι, με αποτέλεσμα τον περιορισμό νέων επενδυτικών σχεδίων.

«Καλούμε τους κυβερνώντες ανά τον κόσμο να συνεργαστούν ώστε να επιλυθούν οι εμπορικές εντάσεις, που αποτελούν σημαντική πηγή αβεβαιότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ωθεί τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια, προκειμένου να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, καθιστώντας ευκολότερο τον δανεισμό επιχειρήσεων και κυβερνήσεων. «Αν ανακύψει μια νέα κρίση, είναι πιθανό πολλοί εκ των δανειζομένων να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις», σημειώνει το ΔΝΤ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.