Κινεζικό ΑΕΠ: Μεγέθυνση 452 φορές σε 70 χρόνια

Κινεζικό ΑΕΠ: Μεγέθυνση 452 φορές σε 70 χρόνια

107
Κινεζικό ΑΕΠ: Μεγέθυνση 452 φορές σε 70 χρόνια

Η κινεζική οικονομία βίωσε έναν «βαθύ μετασχηματισμό» τις τελευταίες επτά δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση ενός ιταλικού think tank που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Τα συμπεράσματα της ανάλυσης του Centro Studi per l’Impresa Fondazione Italia Cina (CeSIF) ‒η οποία έγινε με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που εορτάστηκε την 1η Οκτωβρίου‒ δημοσιεύει το κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε πάνω από 452 φορές, με το ΑΕΠ της χώρας να φτάνει από $30 δις το 1952 στα $13,6 τρις το 2018. Η συμβολή του ασιατικού γίγαντα στην παγκόσμια οικονομία γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπου η συμβολή της Κίνας στο διεθνές εμπόριο ανήλθε από 0,8% το 1978 σε 11,8% το 2018.

Η οικονομία της Κίνας υπέστη μια ιδιαίτερα σημαντική μετάβαση από αμιγώς εξαγωγικού χαρακτήρα σε οικονομία που στηρίζεται στην εγχώρια ζήτηση. Επίσης, οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό παρουσίασαν μεγάλη αύξηση μετά την είσοδο της χώρας στον ΠΟΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση του CeSIF, η Κίνα αντιμετωπίζει δύο σοβαρές προκλήσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα: τη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού, που σημαίνει μικρότερο εργατικό δυναμικό, καθώς επίσης και τις ανησυχίες που δημιουργούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Φωτό: Edward He/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.