Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος σε υψηλά 150 ετών

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος σε υψηλά 150 ετών

143
Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος σε υψηλά 150 ετών

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος φαίνεται πως αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, μετά την παγκόσμια οικονομική ύφεση που ξέσπασε το 2008, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα εν καιρώ ειρήνης.

Σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank, οι κυριότερες οικονομίες του κόσμου εμφανίζουν χρέος το οποίο κατά μέσο όρο ξεπερνά το 70% του ΑΕΠ τους, αγγίζοντας τα μεγαλύτερα επίπεδα των τελευταίων 150 χρόνων. Μόνη εξαίρεση αποτελεί μια εκτόξευση του παγκόσμιου χρέους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναλυτές της Deutsche Bank σημειώνουν στους Financial Times ότι, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών κατέγραφαν μεγαλύτερη ανάπτυξη στο ΑΕΠ τους λόγω ευνοϊκότερων δημογραφικών συνθηκών και αυξημένης παραγωγικότητας, γεγονός που ίσως εξηγεί τα υψηλά χρέη.

Μάλιστα παρατηρούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν στην αγορά, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να χρεώνονται ολοένα και περισσότερο, ίσως μέσω της απευθείας χρηματοδότησης για καταναλωτική δαπάνη.

Τέλος, στο δημοσίευμα των Financial Times σημειώνεται ότι οι «επιθετικές» δράσεις των κεντρικών τραπεζών τα τελευταία δέκα χρόνια τις έχουν «παγιδεύσει» σε συνεχείς παρεμβάσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.