Θετικά σημάδια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το Q2

Θετικά σημάδια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το Q2

53
Θετικά σημάδια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το Q2

Βελτιωμένη εικόνα παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και μάλιστα καλύτερα του αναμενομένου, δίνοντας ευοίωνα σημάδια για τις μελλοντικές προοπτικές. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, το Brexit και η χαμηλότερη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αποτέλεσαν τις προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα περιουσιακά στοιχεία και οι νέες χορηγήσεις αυξήθηκαν, οι περικοπές δαπανών συνεχίστηκαν ενώ οι προβλέψεις για πιθανές ζημίες αυξήθηκαν ελαφρώς. Παρόλα αυτά οι τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας παρέμειναν εν πολλοίς σταθερά.

Από το καλοκαίρι του 2018 τα κέρδη των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, παρά την πτώση των επιτοκίων που διάβρωσε τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου.

Στην Ευρωζώνη οι νέες χορηγήσεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, εξαιτίας κυρίως των νέων δανείων προς επιχειρήσεις με την αύξηση να φτάνει το 2,4% τον Ιούνιο του 2019, το καλύτερο από αποτέλεσμα από την αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης. Οι χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 2,9%.

Αρνητικό σημείο αποτέλεσε η κάμψη στα έσοδα από προμήθειες και έξοδα κατά 4%, γεγονός που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» στα έσοδα των τραπεζών.

Το CET1 ανήλθε σε 13,6% κατά μέσο όρο ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας εμφανίστηκε οριακά αυξημένος κατά 1 μ.β. στο 148%.

Φωτό: Arne Dedert/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.