Πετρέλαιο: αναγκαία η παράταση περικοπών του ΟΠΕΚ;

Πετρέλαιο: αναγκαία η παράταση περικοπών του ΟΠΕΚ;

70
Πετρέλαιο: αναγκαία η παράταση περικοπών του ΟΠΕΚ;

Στην πρόσφατη μηνιαία του έκθεση ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης το 2019 στα 1,02 εκατ. βαρέλια/ημέρα λόγω των ενδείξεων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του Οργανισμού έκαναν λόγο για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Για το 2020 ο ΟΠΕΚ βλέπει ετήσια αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο στα 1,08 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Σε ό,τι αφορά την προσφορά πετρελαίου από χώρες που δεν αποτελούν μέλη του ΟΠΕΚ, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,99 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2019 και κατά 2,25 εκατ. βαρέλια/ημέρα αντίστοιχα.

Η μεγάλη διαφορά στην αύξηση της προσφοράς και ζήτησης μαύρου χρυσού ασκεί μια επιπλέον πίεση στον ΟΠΕΚ+ να επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές στα ίδια ή και μεγαλύτερα επίπεδα προκειμένου να στηρίξει τις τιμές.

Τέλος να σημειωθεί ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των μελών του ΟΠΕΚ στη συμφωνία για τη μείωση των περικοπών, μειώθηκε τον Αύγουστο στο 136% έναντι 159% τον Ιούλιο καθώς Νιγηρία και Σαουδική Αραβία αύξησαν την παραγωγή τους τον μήνα εκείνο.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.