BOI: ο νέος δείκτης του Baltic Exchange

BOI: ο νέος δείκτης του Baltic Exchange

551
BOI: ο νέος δείκτης του Baltic Exchange

Έναν νέο δείκτη, ο οποίος ουσιαστικά θα καταγράφει τα λειτουργικά κόστη των πλοίων εγκαινιάζει τo Baltic Exchange. Αρχικά ο δείκτης προορίζεται για την αγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, ωστόσο μετέπειτα θα επεκταθεί στην αγορά των δεξαμενόπλοιων κ.α., σύμφωνα με την ανακοίνωση του Baltic Exchange.

O Baltic Operating Expense Index (BOI) θα δημοσιεύεται σε τριμηνιαία βάση και αρχικά θα λαμβάνει στοιχεία για τα λειτουργικά κόστη τριών διαχειριστριών εταιρειών, οι οποίες συνολικά διαχειρίζονται έναν στόλο 1.800 πλοίων. Πρόκειται για τις Anglo-Eastern, Columbia Shipmanagement και Fleet Management ενώ στα μελλοντικά πλάνα του Χρηματιστηρίου είναι η συμμετοχή και άλλων σημαντικών διαχειριστριών εταιρειών.

Ο επικεφαλής του Baltic Exchange, Mark Jackson, σημείωσε με αφορμή την εξέλιξη αυτή ότι ο νέος δείκτης αναμένεται να παράσχει μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις διακυμάνσεις στα τρέχοντα κόστη των πλοίων. «Τα καθημερινά λειτουργικά κόστη αποτελεί μία από τις μεταβλητές που χρησιμοποιούν οι επενδυτές στη ναυτιλία προκειμένου να εκτιμήσουν την κερδοφορία και την υπολειμματική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων», συμπλήρωσε ο κ. Jackson.

Nα σημειωθεί ότι τα τεχνικά κόστη, τα κόστη για τα πληρώματα και τα κόστη ασφάλισης είναι αυτά, τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του BOI ενώ οι πρώτοι υπολογισμοί θα αφορούν το Q3 και θα δημοσιοποιηθούν στις 17 Οκτωβρίου 2019.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.