Εν μέσω τρικυμιών οι αγορές

Εν μέσω τρικυμιών οι αγορές

106
Εν μέσω τρικυμιών οι αγορές

Οι φόβοι για μια νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση, είναι αυτοί που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των χρηματιστηριακών αγορών σε διεθνές επίπεδο. Η συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τα επιτόκια αλλά και η αντιστροφή της καμπύλης ομολόγων, είναι «σημάδια», τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Παράλληλα ο κλάδος των κατασκευών και της βιομηχανίας παρουσιάζουν κάμψη για την πλειονότητα των κυριότερων οικονομιών.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, ο κλάδος των υπηρεσιών και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένουν σε πολύ καλά επίπεδα. Από την άλλη, τα στοιχεία για την απασχόληση, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 6 Αυγούστου, κρίνονται απογοητευτικά δεδομένου του αργού ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αυξάνονται οι φωνές για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed.

Στο μέτωπο του Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον είναι με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν κατάφερε να οδηγήσει τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές ενώ είχε να αντιμετωπίσει και τους 21 «αντάρτες» του κόμματός του. Εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, θα πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ νέα παράταση του Brexit για άλλους τρεις μήνες.

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αναλυτές να τονίζουν ότι μία νέα μείωση επιτοκίων καταθέσεων είναι κοντά. Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης επί του παρόντος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.