Μανίλα: το νέο Ντουμπάι;

Μανίλα: το νέο Ντουμπάι;

616
Μανίλα: το νέο Ντουμπάι;

Το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι megacities με τις υψηλότατες πυκνότητες  πληθυσμού φαίνεται να βρίσκει λύση με το παράδειγμα της Μανίλα.

Η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, μία από τις μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο, στρέφεται στη θάλασσα για την επέκταση της με την κατασκευή τεχνητών νησιών.

Σε άρθρο που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, στη Μανίλα σχεδιάζεται η κατασκευή νησιών έκτασης σχεδόν 90 τ.χλμ., σχεδόν όσο η Αίγινα ή η μισή Ουάσινγκτον, προκειμένου να φιλοξενήσει ένα καινούριο αεροδρόμιο, κατοικίες, καζίνο, θεματικά πάρκα και εμπορικές κέντρα. Θα είναι 15 φορές μεγαλύτερα σε έκταση από τα νησιά Τζουμέιρα στο Ντουμπάι.

640 (1)

Το τεράστιο αυτό project με όνομα New Manila Bay – City Of Pearl, θα κοστίσει σχεδόν 34 δις δολάρια, σύμφωνα με τις κρατικές αρχές των Φιλιππίνων ενώ έχουν κατατεθεί 22 φάκελοι από μεγάλες κοινοπραξίες κατασκευαστικών εταιρειών.

Ωστόσο, κάτοικοι και περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχίες για το τεράστιο αυτό εγχείρημα και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στον Κόλπο της Μανίλα, τόσο από άποψη περιβαλλοντικού κόστους όσο και του κόστους στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το πρόβλημα των ταχέως αναπτυσσόμενων πόλεων είναι οξύ στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ταχύτατη αύξηση του πληθυσμού και η παράλληλη μετακίνηση πληθυσμών στις πόλεις, δημιουργεί υπερκορεσμό στις υφιστάμενες υποδομές που δεν αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση, προκαλώντας προβλήματα στις μεταφορές, την ενέργεια ακόμα και την ύδρευση. Η Μανίλα έρχεται 1η ανάμεσα σε 186 πόλεις με βάση το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Φωτό: Cityofpearl.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.