‘Ετοιμη για ταξίδι η πρώτη πλωτή πυρηνική μονάδα

‘Ετοιμη για ταξίδι η πρώτη πλωτή πυρηνική μονάδα

266
‘Ετοιμη για ταξίδι η πρώτη πλωτή πυρηνική μονάδα

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αl Jazeera, η τεράστια πλωτή μονάδα έχει αφήσει το λιμάνι του Μουρμάνσκ και κατευθύνεται προς την αρκτική πόλη Πέβκο παρά τις αντιρρήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η πλωτή μονάδα Akademik Lomonosov που πήρε το όνομά της από τον επιστήμονα του 18ου αιώνα Μιχαήλ Λομονόσοφ, στεγάζει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες. Προορισμός της είναι η απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας Chukotka, περίπου 86 χιλιόμετρα από την Αλάσκα. Μόλις αγκυροβολήσει, θα αντικαταστήσει έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και μια χερσαία πυρηνική εγκατάσταση και, σύμφωνα με τη Ρωσική πυρηνική εταιρεία Rosatom, θα προμηθεύσει με ηλεκτρισμό 50.000 άτομα που ζουν στην περιοχή.

Η εταιρεία περιέγραψε πως η μονάδα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου παροχής ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο. Δήλωσε επίσης ότι, επειδή πολλές απομακρυσμένες περιοχές βασίζονται σε μονάδες καύσης άνθρακα, τα φορητά πυρηνικά εργοστάσια θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, ιδιαίτερα έντονες είναι οι ανησυχίες για επικείμενη καταστροφή. Συγκεκριμένα, η Greenpeace έχει ονομάσει το σχέδιο «Τσερνομπίλ στον πάγο», υποστηρίζοντας ότι οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με τον αντιδραστήρα στην απομακρυσμένη περιοχή θα ήταν δύσκολο να περιοριστεί πριν να γίνει καταστροφικό.

Φωτό-βίντεο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.